Kult(ura)

Trinaest godina sekcije „JUTRA PLAVOG SLJEZA“

Dječja sekcija „Jutra plavog sljeza“ Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli obilježila je trinaest godina rada.

U subotu, 18. maja 2024. godine u prostorijama Društva održana je svečanost pod nazivom „U biserju pjesama“. U prvom dijelu programa gošća iz Novog Sada Jelena Dopuđ, urednik lista za decu „Neven“ predstavila je svoju drugu knjigu o životu i radu Jovana Jovanovića Zmaja „Novi Sad, Zmajev grad“, a povodom 190 godina rođenja pjesnika.

„Neven je odrastao uz decu, a deca su odrastala uz Neven. Neven je dragulj naše kulturne baštine. Naša ideja je da ga prilagodimo današnjoj deci, tako što smo ga ponuditi u digitalnom formatu. To ne znači da će on na bilo koji način svoj format promeniti, nego da će biti dostupniji“, rekla je urednica časopisa „Neven“ Jelena Dopuđ.

Djeca su rado preuzela aplikaciju znatiželjna da pregledaju ponuđeni sadržaj.

Novosadski dečji kulturni centar je izdavač ovog najstarijeg časopisa za djecu na ćirilici i ovim se saradnja  sekcije i NSDKC nastavlja.

U uvodnom dijelu goste je pozdravila predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Mirjana Lazarević. Govorila je o zabavama koje su u Tuzli održavane Zmaju u čast prije više od stotinu godina i predstavila je list „Neven“. Osnovao ga je 1880. godine, i uređivao, Čika Jova Zmaj, a izlazio je u Novom Sadu i Zagrebu.

Nakon kraće pauze nastavljeno je s programom za najmlađe.

TEATRILO – Pozorište i škola glume iz Novog Sada izvelo je lutkarsku predstavu  „Zubić Vila“ i oduševilo djecu u publici. Kao djeca uvijek smo se pitali kako izgleda Zubić Vila i ko je ona u stvari. U ovoj predstavi upoznajemo Zubić Vilu baš na njen rođendan.  Pozvala je  goste,  svoje prijatelje, koji jesu malo neobični, ali su svi došli sa namjerom da nas nešto važno nauče.  Svi stižu na vrijeme, ali jedan gost kasni, to je vilin najbolji prijatelj cvrčak, koji pored toga što dobro svira, ništa drugo ne zna i treba tek da uči. Zajedno sa djecom  on saznaje za osnovne pojmove, pravila ponašanja  u društvu i naravno higijenu. Predstava je kombinacija lutka-glumac i u žanru je edukativne komedije za djecu.

Rođendansko slavlje nastavljeno je uz zanimljivu trpezu i gašenje svjećica na torti.

Na vrh