Kult(ura)

Tri predstave do kraja maja u Narodnom pozorištu Tuzla

Iako se pozorišna sezona bliži kraju, u Narodnom pozorištu Tuzla se i dalje radi punom parom. Nakon mnogo uspješnih predstava u mjesecu maju, kako domaćih tako i gostujućih pozorišta, do kraja mjeseca su ostale još tri izvrsne predstave.

Predstava „Djelidba“, autora Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića na repertoaru tuzlanskog pozorišta je u utorak, 23. maja u 19,30 sati.  Radnja ove komedije je smještena u bosansko selo, neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Zaplet se dešava oko humanitarne pomoći, koja treba da stigne i da se podijeli narodu. Međutim, u podjelu pomoći se upliću prsti lokalnih moćnika, koji po nacionalnom ključu što više pomoći nastoje namaknuti svome selu i svome narodu. U cijeloj zbrci oko spiskova za dodjelu pomoći, humanitarni konvoj dolazi i prolazi, a lokalni narod ostaje praznih ruku. U predstavi igraju Nenad Tomić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Adnan Omerović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Luka Spasojević i Nedim Malkočević.

Dva dana nakon “Djelidbe”, u petak 26. maja u 19,30 sati, na repertoaru je i izvrsna predstava “Macbett”, autora Eugena Ionescoa i u režiji Davida Alića. U djelu “Macbett” Ionesco preoblikuje Shakespearovu dramu “Macbeth”, stvarajući novu komičnu priču o korupciji, velikim ambicijama i kukavičluku. Predstava pokazuje farsu koja ljudsku glupost dovodi do krajnjih granica. Prikazuje tiranina Nadvojvodu Duncana, kojeg Macbett želi maknuti, a da bi na kraju bio isti kao i on.

Posljednja predstava na ovomjesečnom repertoaru je predstava “Budala na večeri”, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića, koja će se odigrati u utorak, 30. maja u 19,30 sati. Svake srijede bogati izdavač knjiga Pijer Brošan (Milenko Iliktarević) i njegovi prijatelji sastaju se na večeri i takmiče se koji će od njih na taj sastanak pozvati veću budalu, odnosno osobu s neobičnim idejama i strastima kojoj će se svi moći smijati. Kad Pijer upozna neobičnog čovjeka po imenu Pinjon (Edis Žilić), koji može satima pričati o svojoj zbirci skulptura od šibica, učini mu se da mu pobjeda u toj gruboj igri ne može izmaknuti. No, Pijeru se ukoče leđa, te on i njegov novi prijatelj ne stižu na večeru. U potpunom urnebesu nesuđena žrtva i njezin tlačitelj zamjenjuju uloge. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Jasmina Dedić – Ibrić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

Na vrh