Komentari

Tri partije i dva praznika pod jednim krovom – Trojkino poniranje Bosne u kiparski model!

Pod krovom doma HDZ-a u Mostaru, jučer su tri stranke, ispravnije dva politička bloka pokušala riješiti neriješene zadatke iz evropske zadaćnice za otvaranje pregovora.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Pod krovom doma HDZ-a u Mostaru, jučer su tri stranke, ispravnije dva politička bloka pokušala riješiti neriješene zadatke iz evropske zadaćnice za otvaranje pregovora.

U objavama o očekivanjima od sastanka mogli smo pročitati da su spremni i da očekuju napredak, ali iz onog što su nam kazali i pokazali nakon još jednog sijela, posve je jasno da otvaranje pregovora s EU visi o koncu, i da se prije neće dogoditi. Pregovori s EU vise o tankoj niti nadanja stranaka Trojke (NiP, SDP, NS) da nisu zalud predali bloku HDZ – SNSD sve što se moglo predati.

Jer, poker sudbine koji su lideri Trojke igrali s ulogom budućnosti Bosne i Hercegovine i njenog življa ušao je u finale, a pregovori o kojima odlučuje EU odredit će budućnost i našu sudbinu. Ali, ne kako nam to plasiraju političke elite nastale na eurima i dolarima. Jer, odluka Evropske unije da otvori pregovore s Bosnom i Hercegovinom kao pacijentom koji bez aparata teško funkcioniše bila bi gora od svih loših stvari koje su nam učinili. Istovremeno, pozitivan odgovor Brisela podijelio bi nove karte projektu Trojka kojim bi nastavili učvršćivati kadrove i politike SNSD–a i HDZ-a u državnim institucijama pod parolom evropskog puta.

No, ono što smo verbalno i neverbalno mogli vidjeti nakon sijela u Mostaru jasno pokazuje da ni molitve reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića da nam EU otvori pregovore neće pomoći strankama Trojke. Previše nesposobnosti je Trojka pokazala na tom evropskom putu i u državnoj vlasti, a sama se nametnula kao neki patriotski dio te vlasti, iako su njena djela pokazivala suprotno.

Stoga je teško vjerovati da će EU, naročito neke članice pristati na otvaranje pregovora s državom čije politike već mjesecima vode polemiku gdje će biti Apelaciono odjeljenje državnog Suda. A bez pregovora s EU, Trojka se može pozdraviti s pozicijama na kojima jeste. Vrijeme pada neumitno će brzo teći. I da, to što su optimistični, ne znači ništa, jer pesimista nema ništa, a optimista ima ništa. Dakle, finale pokera s našim sudbinama Trojka vrlo vjerovatno gubi, a onda je vrijeme da ode. Ne moraju se izvinjavati kako je to obećao Nikšić.

A osim što je obećao pa nije ispunio obećanje da će se izviniti i povući ako Čović i Dodik ne budu sarađivali, Nikšić je s drugom Vojom Mijatovićem večeras isplanirao da u Brčko distriktu proslavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Brčko distrikt je prostor na kojem svi slave šta im se slavi, pa i nije sporno što su izabrali Distrikt da tamo obilježe. Ali, zašto baš 28. februara, ako su uredno to mogli učiniti 1. marta kada se službeno i obilježava Dan nezavisnosti BiH. Jasno je da su Nikšić i Mijatović ovako izbjegli (čitaj pobjegli) sa obilježavanja koje organizuju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

No, večeras će u Brčko distriktu da se dogodi nonsens koji de facto pokazuje kako smo mi više kiparski nego bilo koji drugi oblik države. Jer, dok Nikšić i Mijatović budu pjevali “Ja sin sam tvoj”, s druge strane Distrikta pjevat će se “Srpska i Srbija zajednička država”.

Ne vjerujem u koincidencije, ali eto koincidencija je da će večeras biti organizovana velika proslava godišnjice donošenja Ustava Rs, a kad se slavi u Beogradu, onda se srbuje i slavi gdje god vladaju SNSD, SDS…

Tako ćemo nakon tri stranke pod jednim krovom dobiti i dvije proslave pod istim krovom, čime će biti u potpunosti oslikano kojim putem se kreće bosanskohercegovačko društvo. Nekad su srpske politike izbjegavale svečanost povodom Dana nezavisnosti u Predsjedništvu BiH. Pa su to počele i hrvatske. Evo sada i eurokomunisti bježe od obilježavanja, što dovodi do zaključka da u suverenu i nezavisnu državu sve manje vjeruju i politike koje se predstavljaju probosanskim i građanskim.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine dolazi u ozbiljno opasnom trenutku po našu državu. Jer, nezavisnost je krvavo odbranjena, ali je uveliko okrnjena političkim kockanjem s njenom sudbinom.

Igra koju Trojka igra na prostoru od Mostara do Brčko distrikta bez dileme će nas umjesto u Evropsku uniju gurnuti u procjep između srpskog sveta i banovine Hrvatske.

A u tom procjepu ne postoji mogućnost opstanka Bosne i Hercegovine i Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca kao državotvornog faktora.

Zbog toga je 1. mart prilika da se preostale probosanske snage probude i odlučnije počnu djelovati na političkom frontu na kojem se odlučuje sudbina i budućnost Bosne i Hercegovine.

Trojka je bila fino upakovano obećanje, ali nakon što je svanulo, postalo je jasno da ih pogone mračne sile i interesi, koji sa državom i državotvornom politikom nemaju direktnih poveznica.

 

Patria/ foto – X

Na vrh