Tuzla

Tri lica sa područja Tuzlanskog kantona lišena slobode zbog krivičnih djela “Iznuda” i “Ugrožavanje sigurnosti”

Dana, 24.04.2023. godine, policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, provode operativnu akciju kodnog naziva „Live“ na području pomenutog kantona, a vezano za dokumentovanje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela „Iznuda“ iz člana 295. i „Ugrožavanje sigurnosti„ iz člana 183. KZ FBiH.

Značajnu podršku prilikom ovih aktivnosti pružaju policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona, kako u ljudskim, tako i u materijalno tehničkim resursima.

Prilikom realizacije operativne akcije, službenici Kantonalnog poreskog ureda Tuzla, poduzeli su aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na određene objekte, a koji su u vlasništvu osumnjičenih lica.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Tuzli,  slobode su lišena tri lica inicijala R.J., S.M. i A.H., dok je za dva lica DŽ.M. i P.J. raspisana operativna potjernica. Postupajući po Naredbi nadležnog suda, vrše se pretresi objekata na pet lokacija na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni, a do sada je pronađeno i oduzeto vatreno oružje, automatska puška i pištolj koji su korišteni za prijetnje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, dokumentacija, skupocjeno vozilo i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Naime, osumnjičeni su od kraja 2022. godine, poduzimali aktivnosti na iznuđivanju određenih suma novca, te upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo prema licima F.F., Š.S. i A.F., kao i članovima njihovih porodica.

Osumnjičena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim institucijma po vršenju različitih vrsta krivičnih djela, kako na području Bosne i Hercegovine, tako i na području zemalja Evropske Unije, od čega su stekli veliku materijalnu korist, kao i nekretnine na području Tuzlanskog kantona, te su u više navrata pravosnažno osuđeni, a pojedini su bili i na izdržavanju zatvorske kazne.

Navedena lica će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Na vrh