Tuzlanski kanton

Toplotne pumpe za nova tri objekta područnih škola

Potpisivanjem Anexa Memoranduma o saradnji između Caritasa Švicarske, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a i Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a, u školskim objektima područnih škola u Dobrnji kod Tuzle, Donjoj Špionici kod Srebrenika i Ratkovićima kod Čelića implementirat će se mjere energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije za 2023. godinu. Mjere uključuju izolaciju ovojnice i stropova, zamjenu vanjske stolarije i ugradnju geotermalne toplotne pumpe. Ovo je nastavak aktivnosti u okviru kojih su u prethodne dvije godine mjere energetske efikasnosti realizirane u područnim školama u Gornjoj Maoči, Priliku, Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu.

„To je intervencija na ovojnici, zamjena rasvjete i intervencija na sistemu grijanja. Poslije toga ćemo kotlovnice na ugalj prebaciti na sistem grijanja toplotnim pumpama zemlja-voda“, rekao je Fuad Imamović, projekt menadžer Caritasa Švicarske.

„Mi smo imali i prošle godine saradnju, gdje smo pokazali da zaista možemo napraviti pozitivne projekte što se tiče oblasti zaštite okoliša, gdje smo na tri područne škole primijenili energetski audit koji je zahtijevan“, istakla je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić.

Uz implementaciju mjera energetske efikasnosti Caritas Švicarske će, sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle, a uz podršku resornog ministarstva, raditi na edukaciji na teme „Energijska efikasnost“ i „Obnovljivi izvori energije“, te provesti adekvatnu obuku za profesore stučnih zanimanja: elektro, mašinske i građevinske struke. To će osigurati da profesori steknu potrebno znanje i vještine kako bi mogli uspješno prenijeti znanja i praktične vještine svojim učenicima, te dati podršku obrazovnim vlastima pri uvođenju novog zanimanja „montera fotonaponskih sistema“.

„Zanimanje je tražno i u Bosni I Hercegovini, ali generalno i u Evropi. Mi ćemo ovaj proces nastaviti kako bi imali kadar koji će u bliskoj budućnosti moći da radi na montiranju fotonaponskih sistema, a što je važno za cjelokupnu energijsku tranziciju“, istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK-a.

 

Na vrh