BiH

TO SU TE EVROPSKE VRIJEDNOSTI – U razgovoru Čovića i Szijjarta spomenuto da Mađari za Hrvate žele Izborni zakon na “kršćanskim osnovama” (VIDEO) 

U večerašnjoj emisiji ‘Istraga sedmice’ koja se emituje na televiziji Hayat je objavljen razgovor lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta. 

Dragan Čović: “Mi ne dozvoljavamo da jedan iz Bosne i Hercegovine govori u ime Bosne i Hercegovine. Želimo da to budu predstavnici institucija i konstitutivnih naroda. Migrantska kriza nam je zajednička problematika i još uvijek izražena u Bosni i Hercegovini. 

Čini mi se da je prevažno da ljudi koji su u politici i koji slično vide ovaj problem sjednu zajedno i da imaju zajednički nastup.  

 

I s obzirom na to da sam ja sada na funkciji predsjednika Doma naroda PSBiH, tj. gornjeg doma, idemo sa nekim planom da u narednih nekoliko mjeseci idemo napravimo izravnu posjetu zakonodavne vlasti Mađarskoj. Nabacio sam malo više tema za ovaj razgovor”.  

 

Peter Szijjarto: “Hvala Vam gospodine predsjedniče na Vašoj procjeni situacije. Mi smo za usvajanje novog Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Jer ako neko trezveno i ne iz ideoloških aspekata sagleda problematiku, onda nema drugog rješenja. Smatram također, da iz duha Dejtonskog sporazuma, iz kojeg je Bosna i Hercegovina nastala, također to proizilazi. Mislim da je to to nešto što bi se trebalo primjeniti u stvarnom životu . 

I naravno, pošto smo obojica, pošto se baziramo na kršćanskim osnovama i vrijednostima, jasno je da osjećamo i dijelimo simpatiju s Hrvatima, tako da mogu obećati gospodine predsjedniče da ćemo mi sve do kraja biti uz vas i imat ćete našu podršku. Rekao sam i svom kolegi, ministru vanjskih poslova Hrvatske, da on kaže šta je to korisno za vas i šta mi trebamo učiniti po tom pitanju”.  

Čović: “Uredu. Hvala Vam. Bilo mi je drago. Ja ću biti slobodan da informišem Andreja (Plenkovića op.a.) i Gordana (Grlića Radmana op.a.) da smo razgovarali” 

 Szijjarto: “I ja ću, naravno, izvijestiti našeg predsjednika Vlade (Viktora Orbana)” 

 

Na vrh