Aktuelno

TK – Usvojen Nacrt o izmjenama zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ovog kantona.

Izmjenama ovog zakona vrši se usklađivanje postojećeg zakonskog rješenja, s obzirom na to da je od ove godine prestalo s radom Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a započelo s radom Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Također, vrši se usklađivanje u pogledu promjene naziva, odnosno Općina Tuzla je promijenila status u Grad Tuzla, kao novi oblik administrativnog organizovanja u okviru lokalne samouprave.

Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović izjavio je za Fenu da je najznačajnija odredba novog zakonskog rješenja ona koja se odnosi na sufinansiranje prijevoza učenika.

Po njegovim riječi, osigurano je sufinansiranja prijevoza za učenike koji imaju prebivalište na udaljenosti većoj od dva kilometra od škole, podsjetivši da je dosadašnjim zakonskim rješenjem sufinansiranje bilo osigurano za učenike koji imaju prebivalište na udaljenosti većoj od četiri kilometra.

– Imat ćemo veći obuhvat djece, kojima će se sufinansirati prevoz – podvlači Muratović.

Ostale odredbe više se tiču određenih pravnih praznina, i nedorečenosti zakona, koje smo pokušali ispraviti ovim izmjenama, na način da ne trebaju dodatna tumačenja od resornog ministarstva ili Skupštine TK, kao zakonodavca, dodao je.

U pojmovnik zakona je uvedena kategorija saradnika, koji pružaju pomoć u komunikacijskoj i socijalnoj uključenosti učenika u odgojno-obrazovni proces, tehničku pomoć u kretanju.

Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović izjavio je za Fenu da se izmjene ovog zakona najviše odnose na uvođenje novog tipa gimnazije, koji je vezan za IT sektor, odnosno gimnazija informacionih tehnologija.

Po njegovim riječima, očekuje se da će ovim potezom biti povećan upis učenika u gimnazije, za koje smatra da daju najbolji osnov za visoko obrazovanje. Stoga je važno, kako ističe, ojačati ih i kroz uvođernje novih smjerova.

Izmjenama ovog zakona stvorene su pretpostavke da od naredne školske godine učenici mogu upisati i gimnaziju informacionih tehnologija.

Na vrh