Aktuelno

TK – Potpisan memorandum za program ‘Škole za 21. vijek’

Predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i British Council ureda u Bosni i Hercegovini potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim je omogućena provedba programa “Škole za 21. vijek”, koji će obuhvatiti 85 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu.

Sporazum je potpisao pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK Fikret Vrtagić koji je kazao da je ovaj program izuzetno važan za Tuzlanski kanton i budućnost više od 38.000 učenika koji su uključeni u proces obrazovanja. Rad sa direktorima i nastavnicima, kako je dodao, dat će prostor da kontinuirano rade na razvoju kapaciteta i razmjeni iskustava među nastavnim kadrom.

Govoreći o programu, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini Larisa Halilović je istakla da će učenici osnovnih škola kroz program “Škole za 21. vijek” dobiti priliku da steknu i u praksi koriste ključne vještine potrebne za dalje školovanje i rad u doba digitalne transformacije.

– Razvoj kreativnosti i digitalnih vještina su oblasti na kojima je potrebno dugoročno raditi i fenomenalno je vidjeti spremnost nastavnog kadra i menadžmenta škola da kontinuirano razvijaju svoje vještine i kapacitete. Pobjeda učenika iz Ugljevika na regionalnom takmičenju iz kodiranja je jasan primjer da su djeca, uz adekvatnu podršku, spremna za budućnost i sve što digitalno doba nosi – dodala je Halilović.

Program “Škole za 21. vijek”, kojeg je osmislio i provodi British Council, a finansira britanska Vlada, pruža priliku da više od milion učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja. Tokom tri godine, program će obuhvatiti više od 4.000 škola u regionu, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će obezbijediti alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad sa učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Tokom obuka u Tuzlanskom kantonu 414 nastavnika će imati priliku da se upozna sa konceptom novih vještina u nastavnoj praksi uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima – džepnim računarima. Školama u Tuzlanskom kantonu će biti dodijeljeno 1.880 ovih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih nastavnih predmeta. Micro:bit omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način, saopćeno je iz British Councila u BiH.

Na vrh