Aktuelno

TK – Poštivanje preporuka ili uvođenje represivnih mjera (VIDEO)

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je zabrivanjajuća, a težom je čine sami građani koji u dovoljnoj mjeri ne poštuju izdate preporuke.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK naglašeno je da su održali sastanak s kantonalnim inspekcijama i Upravom policije. Tražena je njihova veća angažiranost u kontroli poštivanja izdatih preporuka za zaštitu zdravlja građana. Ukoliko do toga ne dođe moraće se pristupiti represivim mjerama.

– U početku da to bude preventivno, s izlaskom svih ovih preporuka i naredbi koje će izaći u toku sedmice, a ukoliko to ne bude pokazalo nikakvog efekta da se nastupi i represivno prema građanima. Naš cilj i želja nije da ikoga kažnjavamo, ali ukoliko se situacija nastavi ovako odvijati, s ciljem da spriječimo dodatno komplikovanje epidemiološke situacije bićemo prinuđeni da tražimo a onda i da djelujemo represivno – ističe Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba.

PCR testova ne nedostaje, s tim da su komercijalna testiranja za sada obustavljena.

– Nema smisla trošiti ostalo za komercijalne testove. Covid bolnica ne smije ostati bez PCR testova. U ponedjeljak će doći novi kontigent testova i građani TK neće ostati bez testiranja – kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Iako se virus i dalje različito manifestuje kod svake osobe, i dalje je glavni simpotom povišena temperatura od nekoliko dana što je dovoljan razlog za testiranje na koronavirus. Na UKC-u Tuzla već imaju ustaljen protokol.

– Što se tiče puta pacijenta, to se već uspostavilo u martu, korigiralo prema epidemiološkoj situaciji i savršeno funkcionira – navodi Dilista Piljić, glavna koordinatorica mješovitih ljekarskih timova u Covid bolnici UKC-a Tuzla.

U Zavodu za mikrobiologiju ne nedostaje opreme, istaknuto je ovom prilikom.

Osobe kod kojih se ustanovi koronavirus, a u radnom su odnosu, na bolovanje idu pod posebnim uslovima.

Stručnjaci se pribojavaju jeseni s kojom može doći i povećanje broja oboljelih. Ohrabrije činjenica da je naš zdravstveni sistem spreman za drugi val, poručili su iz Kantonalnog kriznog štaba. S druge strane, svi govornici ovom prilikom istakli su da je i dalje najveća odgovornost na samim građanima koji odgovornim ponašanjem mogu spriječiti širenje virusa, što će ljekarima dati prostora za kontrolu epidemiološke situacije ali i mogućnosti da se konkretnije posvete i tretiranju drugih oboljenja.

 

Na vrh