Business

TK – Osigurati uslove za legalizaciju pijaca

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH uvedena je nova kategorija trgovca, trgovac-pojedinac, koji isključivo ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan trgovine. Za kategoriju trgovac-pojedinac, ublažen je kriterij stručne spreme.

Organizatori tržnica bit će obavezni prodajna mjesta iznajmljivati samo registriranim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima. O svemu tome se razgovaralo danas na sastanku u Tuzli.

Na području TK pijačna trgovina se obavlja na 27 mjesta, od toga je na sedam mjesta ta vrsta prodaje legalizovana. Više je razloga zbog kojih vlasnici, odnosno organizatori pijačne prodaje nisu osigurali uslove za legalizaciju pijace. Među njima su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, pitanje upotrebne dozvole, neispunjavanje minimalnih tehničkih uslova.

– Izmjenama i dopunama Zakona, donesenim na inicijativu organizatora pijaca uvedena je nova kategorija trgovac-pojedinac. Cilj je omogućavanje legalizacije rada do sada nelegalnim prodavcima na pijaci, da legalizuju svoj rad pod povoljnijim uslovima – izjavila je pomoćnica ministra za trgovinu FBiH Amra Vučjak.

Kako je kazala pomoćnica ministara trgovine i turizma TK Dželmina Huremović, jedan od osnovnih problema u svemu ovome je što same pijace, odnosno vlasnici pijaca nisu obezbjedili uslove za legalizaciju pijaca, tako da su pijačni prodavci, suočeni s problemom da se ne mogu registrovati jer ne mogu sklopiti ugovor ili predugovor s organizatorom pijace.

Odgovornost za organizovanje prodaje na pijacama u skladu sa zakonom u najvećoj mjeri snose lokalne zajednice. U većini slučajeva organizatori pijačne prodaje su komunalna preduzeća koja su u vlasništvu općina.

Inspekcije su, po riječima Mirnesa Goletić iz Udruženja pijačnih radnika Gradske pijace Živinice, uvijek počele svoje kontrole od pijačnih radnika koji uopšte nisu krivi za uslove na pijacama, koji ujedno onemogućavaju registraciju pijačnog prodavca. Na toj pijaci, kako je dodao, izvršena je  kontrola još 2014. godine, pa su im zatvorili pijacu zbog neispunjavanja uslova tražeći da se ispune određeni minimalno tehnički uslovi. Goletić je naveo da su to uradili i od svojih sredstava napravili kioske.

– Razumijem ove ljude koji hoće da se registruju, da rade u okviru zakona ali im ne dozvoljavaju trenutno pijace koje nisu legalizirane. Znači pijaca je objekt koji mora imati građevinsku dozvolu, mora imati upotrebnu dozvolu… – izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

S obzirom na to da su zakonske izmjene nedavno stupile na snagu, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove najavljuju da će prve kontrole biti savjetodavnog karaktera.

– Sačinili smo plan Kantonalne uprave koji smo prezentirali Vladi da inspekcija u prvom postupku, učini jednu kontrolu u kojem bi uredili takvu oblast bez represivnih mjera – kazao je direktor KUIP TK Amel Mehanović.

Djelatnost trgovca-pojedinca definisana je kao niskoakumulativna djelatnost iz grupe djelatnosti slične obrtu, gdje pojedinac djelatnost obavlja samostalno svojim radom, kojim je omogućen status plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM.

Na vrh