Nekategorisano

TK – Obilježavanje sedmice borbe protiv raka grlića maternice (VIDEO)

Povodom sedmice prevencije raka grlića maternice, koja se krajem januara  obilježava  u zemljama Evrope svake godine, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla organizirat će  od 22. do 28. januara akciju pod nazivom “Stop raku grlića maternice”.

Suorganizatori aktivnosti, čiji je cilj da promoviše važnost pregleda i prevencije raka grlića maternice su: Udruženje ginekologa i perinatologa TK i Udruženje ljekara porodične medicine, Zavod za javno zdravstvo TK i Udruženje studenata Medicus, Udruženje Koraci nade, Udruženje studenata Bohemsa, Merhamet Tuzla te Studentski parlament UNTZ.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i predsjednica Udruženja ginekologa i perinatologa TK Dženita Ljuca na konferenciji za medije ukazala je na značaj prevencije i raka grlića maternice s obzirom na to da je ta bolest izlječiva, ukoliko se otkrije na vrijeme.

–  Dok je u razvijenim zemljama svijeta pojava tog oboljenja stavljena pod kontrolu, u zemljama u razvoju preventivni pregledi nisu dovoljno zastupljeni – ističe Ljuca.

Po njenim riječima incidenca obolijevanja od raka grlića maternice u BiH je još visoka u odnosu na razvijene zemlje.

Navodi da je u Tuzlanskom kantonu svijest žena o značaju preventivnih pregleda bolja nego u prethodnoj godini, ali da je još udaleko od stanja kakvo bi trebalo biti.

Apelirala je na žensku populaciju da posjete ginekologa i obave papa test  s ciljem preveniranja raka grlića maternice.

Šefica Službe za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo TK Majda Sarihodžić istaknula je da  se na području tog kantona godišnje zabilježi između 50 i 60 novooboljelih, dok je između 20 do 25 slučajeva sa smrtnim ishodom.

U akciji Stop raku grlića maternice učestvovat će svi ginekolozi s područja TK, a neke od niza aktivnosti su edukativna predavanja, besplatni preventivni pregledi, a na frekventnim mjestima bit će postavljeni štandovi  sa promotivnim materijalom, a najavljen je i koncert “Muzikom za ženu”, koji će biti održan 27. januara.

Osim u općinama Tuzlanskog kantona, ljekari i medicinsko osoblje obavit će  preventivne preglede i edukaciju u  zvorničkim povratničkim naseljima Klisa i Đulići, a ove godine aktivnostima će biti obuhvaćene i majke djece sa invaliditetom, koje zbog brige za njih često zapuštaju svoje zdravlje.

Rak grlića maternice je drugi najčešći rak kod žena nakon raka dojke, a treći uzrok smrtnosti kod žena oboljenih od raka.

Procjenjuje se da u Evropi svakih 18 minuta, a u svijetu svake minute jedna žena umre od raka grlića maternice.

Na vrh