Aktuelno

TK – Namjera je maturalni ispit uvesti u sve srednje škole (VIDEO)

Ove školske godine, već trinaesti put u Tuzlanskom kantonu bit će organizirana matura. Gimnazijalcima će se na maturalnom ispitu, kao i prošle godine, pridružiti i učenici završnih razreda tehničkih škola.

– Rezultati koje imamo pokazuju zapravo jedan pozitvan utisak i trag na učenike i nastavnike ali i na pedagoški zavod koji je idejni tvorac i realizator uz pomoć nastavnika s univerziteta i škola  – kazao je predsjednik Kantonalne maturalne komisije Mirsad Kunić.

Tuzlanski kanton bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je održao ispit iz eksterne mature. Ocjene znanja kojeg pokazuju na maturalnim ispitima svake godine, ukazuje na validnost rezultata.

– Testove rade Centralna komisija sastavljena od dva profesora s univerziteta i jedan predstavnik pedagoškog zavoda. Došli smo u situaciju da se naša djeca pouzdaju u sebe i svoje sposobnosti a nikako u nedozvoljena sredstva – pojasnio je koordinator mature u TK Hariz Agić.

Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča istaknuo je da će se ove godine prvi put objediniti sve tehničke škole na jedinstveno eksterno testiranje.

– Nadamo se da ćemo sljedeće godine raditi na objedinjavanju matura za gimnazije i tehničke škole u jedinstvenu maturu. U ovome mi prednjačimo ne samo na području BiH nego i puno šire i mogu kazati da iz susjednih zemalja dolaze da vide primjere naše mature – potcrtao je Čiča.

Namjera je maturalni ispit uvesti u sve srednje škole.

– Još ima posla u vezi s konačnim usvajanjem ove eksterne provjere znanja i kada se završi pilot faza mogla bi se primjenjivati kao maturski ispit u svim srednjim školama, osim u stručnim gdje uvijek postoji faza završnog ispita, koji se razlikuje jer ima jednu vrstu tehničkog rada – zaključila je pomoćnica za obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK Mersija Jahić.

Rezultate maturalnog ispita priznale su zemlje Evropske unije kao i Sjedinjenih Američkih Država koje ocjenu testa općeg znanja prihvataju bez dodatne provjere. Omogućava to i elektronska baza podataka, navode u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

Datum ovogodišnjeg maturalnog ispita još nije preciziran, ali se zna da će biti održan početkom maja.

Na vrh