Kult(ura)

Think Freedom 1425: Sarajevo kroz umjetnost obilježava put ka slobodi

U srcu Sarajeva, postavljanjem instalacije “Think Freedom” umjetnice Edine Selesković, grad obilježava svoj jedinstveni put ka slobodi. Uz podršku Grada Sarajeva i saradnje sa Informativnim centrom, ova instalacija, sastavljena od poruka na skulpturama, ne samo da povezuje prošlost i sadašnjost, već i usmjerava pažnju na budućnost grada i novih generacija.

Instalacija povezuje obilježavanje opsade grada Sarajeva i 1425 dana koja su građani Sarajeva proveli u borbi i nadi za Slobodom, sa porukama mira i Slobode novih generacija za koju su se izborili građani tada prkoseći opsadi.

Ovaj umjetnički izraz nije samo obilježje prošlih događaja, već i podsjetnik na važnost mira i slobode za sve generacije koje dolaze.

“Think Freedom” nije samo umjetnost u javnom prostoru. Ona je testament hrabrosti i nade građana Sarajeva, simbol koji inspiriše i podsjeća da je borba za slobodu neprekidna. Ova instalacija poziva nas da razmišljamo o slobodi, da se borimo za nju i da je čuvamo za buduće generacije.

U sklopu otvorenja ove umjetničke instalacije na Ferhadiji nastupili su mladi umjetnici. Prije svega, nastupili su Superar hor, zatim, glumačka škola CKM, Galerija Manifesto, te i mnogi drugi. Svoje zadovoljstvo nije krila ni Edina Selesković, koja se kao autorica ove instalacije obratila na kraju sa riječima:

“Ja  sam autorica ove umjetničke instalacije, ali u stvari sam željela da ona bude i poveznica između građana, između umjetnosti i mladih ljudi koji poruku slobode trebaju ponijeti u budućnost i pobrinuti se da ostanemo slobodni. Hvala vam što ste tu, što možemo na ovaj način da obilježimo dan opsade grada Sarajeva, da pošaljemo poruku mira i slobode u svijet, jer mi smo ti koji imamo pravo govoriti svijetu što znači sloboda. Ovaj dan smo posvetili mladim ljudima njihovoj kreativnosti i mladim umjetnicima koji izvode umjetnički performans.”

Više o samo instalaciji pročitajte na linku ispod:

https://kulturamedia.org/think-freedom-1425/

Na vrh