Sport

Teniser iz Tuzle – Boris Jelinić osvojio pet turnira zaredom, posljednji pehar uručio mu Ivanišević

Teniser tuzlanske Slobode 10-godišnji Boris Jelinić, ovu godinu počeo je pobjedama na pet međunarodnih turnira u Hrvatskoj, a ove godine ga očekuje nastup i na Smrikva Bowlu u Puli, gdje u njegovoj starosnoj kategoriji nastupaju samo 32 odabrana igrača sa pet kontinenata.

 

Ovaj turnir, na kojem je svojevremeno nastupao i sanzacionalni Španac Carlos Alcaraz, naziva se i nezvaničnim prvenstvom svijeta.

Posljednji Borisov meč u Hrvatskoj ispratio je i legendarni Goran Ivanišević, koji mu je uručio pobjednički pehar nakon finalnog meča u kojem nije izgubio niti jedan gem.

– Tenis sam počeo trenirati sa četiri i po godine. Tri godine sam trenirao kod trenera Damira Tučića, a sada radim s trenerom Džambom (Jasmin Džambić op.a.), koji me je poslao i na prvi turnir – priča Boris Jelinić.

 

Kaže da je njegov teniski uzor Novak Đoković, koga je upoznao u Visokom i tada mu je uručio pehar na kojem piše “od Bokija najboljem teniseru svijeta Noletu”.

– Nole mi se zahvalio na peharu i rekao je da će ga staviti u njegovu posebnu sobu. Ivanišević je gledao moj meč i rekao mi je da sam samostalan igrač – kaže Boris.

Dobar teniser, kaže on, treba imati brze noge, brze udarce i biti mentalno jak.

– Ovaj dječak ima veliki žar za igrom i pobjedama. Uvijek je bio discipliniran i upijao savjete, a to kod djece nije česta osobina, jer njima pažnja vrlo lako odluta. Ponosan sam na njegove rezultata posebno na zadnjih pet turnira u Hrvatskoj – kaže Jasmin Džambić, koji Borisa trenira posljednje tri godine.

 

Predsjednik TK Sloboda Enver Bijedić kaže da je ovaj klub jedinstven po tome, jer ima kontinuiran trenažni proces, plaća sve svoje obaveze prema državi i zaposlenicima, iako nema niti jedne marke podrške sa bilo kojeg nivoa vlasti.

– Mi smo jedan od najuspješnijih sportskih klubova u regiji, a sigurno smo najuspješniji u BiH – rekao je Bijedić.

Inače, u Teniskom klubu Sloboda, na čuvenim terenima pod Slanom Banjom, trenira oko 70 takmičara, a tenisku školu pohađa oko 30 polaznika.

Slobodinu tenisku školu prošli su, između ostalih, Amer Delić bivši selektor reprezentacije BiH i nekedašnji 60. igrač svijeta, Mervana Jugić-Salkić koja je bila 99. na svijetu, Nefisa Berberović, Ema Burgić, Jasmina Tinjić…

 

 

 

Na vrh