BiH

Tegeltija: Neka CIK radi na pripremi izbora, novaca će biti!?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nalazi se u Sjedinjenim Ameiričkim Državama odakle je komentirao današnju telefonsku sjednicu Vijeća ministara na kojoj nije usvojena odluka kojom bi se osigurao novac za održavanje Općih izbora u oktobru ove godine.

„Žao mi je što smo došli u ovu situaciju vezano za finansiranje izbora. Nepotrebno se insistiralo na obezbjeđivanju novca do tačno određenog datuma i to nas je dovelo do situacije u kojoj se danas nalazimo.

 

Nismo uspjeli da obezbjedimo podršku Vijeća ministara za današnju sjednicu, a što je bilo i očekivano. Smatram da finansiranje koz našu odluku koje je pripremila centralna izborna komisija nije adekvatan način za finansiranje izbora, ali mnoge nastoje da optuže Vijeće ministara pa i mene lično i RS da blokiramo finansiranje izbora, je rezultiralo tim da sam ja odlučio da se sjednica održi, a pokazalo se da takva odluka nije mogla dobiti potrebnu podršku. Pozivam sve one koji su za to zaduženi nastave sa pripremama za izbore, a novac kada bude neophodan CIK će imati na raspolaganju“, kazao je Tegeltija.

Mnogobrojne su reakcije pristigle zbog neusvajanja Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH, te mahom se u reakcijama zaključuje da je to definitivna potvrda da HDZ radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora


Komentari
Na vrh