Business

Tegeltija i premijeri entiteta – Kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti (VIDEO)

Poremećaji u snabdijevanju energenatima i određenim proizvodima će se nastaviti, ali se procjenjuje da u ovom trenutku neće doći do nestašice bilo koje vrste proizvoda na domaćem tržištu, bez obzira da li se radi o energentima ili životnim namirnicama, izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka s premijerima Federacije BiH i Republike Srpske, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Na sastanku je razgovarano o problemima nedostatka oblovine, te mineralnih đubriva, a jedna od tema bila je i problematika izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. U fokusu razgovora bila je aktuelna ekonomska situacija u BiH i zajedničko rješavanje pitanja od značaja za građane kao odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

– Pokušat ćemo djelovati kroz marže i intervencijama iz zaliha koje se nalaze u vlasništvu entiteta, subvencijama određenih proizvoda uključujući i energente za najugroženije porodice – rekao je Tegeltija.

Dodao je da će biti zabranjen izvoz oblovine zbog nedostatka te sirovine za domaće drvoprerađivače, kao i da će biti odobren bescarinski uvoz mineralnog đubriva kao podrška za proljetnu sjetvu. Na sastanku je dogovoreno da se više pažnje posveti domaćoj proizvodnji.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti, te poručio da nema mjesta za paniku jer ima dovoljno namirnica i energenata.

 

– Mjera koja se odnosi na ograničenje marži, koje su harmonizirane između RS i FBiH, osam posto na nekih više od petsto proizvoda, dala je rezultat i da nije toga, povećanje cijena bi bilo još veće. Tu je i mjera u vezi ograničenja maloprodajne i veleprodajne marže na goriva. Sporazumili smo se danas da će te dvije mjere ostati do daljnjeg – naveo je Novalić.

Napomenuo je da najveći inflatorni pritisak i poremećaji u lancu snabijevanja dolaze u oblasti poljoprivrede i energetike, ukazujući na potrebu da i naredne mjere u tim oblastima budu harmonizirane.

 

– Mogu da razumijem da su ukrajinska dešavanja ostavila negativne posljedice i oživjele neke stare strahove kod stanovništva a da je riječ o snabdijavanju, ali nema mjesta za paniku. Imamo dovoljno da snabdijevamo stanovništvo kada govorimo o prehrani i energetici – istakao je Novalić dodajući da očekuje da će inflatorni priitisci oslabiti.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je najvažnije da Vijeće ministara i entitetske vlade učine sve što je moguće da kontrolišu tokove snabdijevanja domaćeg tržišta osnovnim životnim namirnicama i energentima, prvenstveno naftom i naftnim derivatima.

Višković je dodao da BiH trenutno nije ugrožena kada je riječ o tom snabdijevanju, napominjući da niko ne može prognozirati šta će se desiti u narednom periodu

– Zato smo se dogovorili da ćemo zajedno preduzimati mjere i raditi na ublažavanju eventualnih udara – dodao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

 

Na vrh