Stoga, treba podsjetiti na neke od njegovih izjava, koje danas kao mantru ponavlja kako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ekipa oko njega, tako i državnici iz susjedne Srbije, od Aleksandra Vučića preko Aleksandra Vulina do Ane Brnabić.

Tokom suđenja u Haškom tribunalu Karadžić je u sudnici govorio:

– Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba

– Nisam ni za šta kriv, postupao sam isključivo u skladu sa ustavom, zakonima i međunarodnom pravu

– Jedinice pod mojom komandom počinile su marginalne i izolirane incidente čijim se počiniteljima odmah sudilo

– Muslimani su izazivali velika samoubistva, odnosno ubistva svog naroda

– Moja ratna strategija bio je plan kojim je trebalo spriječiti muslimane da preplave teritoriju na kojoj su živjeli Srbi, odnosno planine na koje su Srbi pobjegli kada su provalili Turci.

– Uzroke rata u BiH treba naći u Drugom svjetskom ratu. Srbi su zapravo od 1992. do 1995. ratovali zbog zločina koje su pola stoljeća ranije počinile ustaše.

– Bio sam isključivo zagovornik mira, u BiH sam pokušavao ishoditi administrativno grupiranje kao u Švicarskoj, a ne etničku homogenizaciju. Zagovarao sam zaštitu Hrvata i Bošnjaka koji su se zatekli na teritoriji pod srpskim nadzorom.

– Nikad ništa nisam imao protiv muslimana i Hrvata. Zabluda je da su Srbi u BiH počeli rat

– Srbi su se posljednji naoružali u BiH. Odbrambeni rat je bio sve vrijeme.

– Zavjereničko jezgro u SDA od Mladih muslimana se držalo samo tog rješenja koje obezbjeđuje samo rat. A to rješenje je suverena i nezavisna BiH, sto posto naša. Muslimani su htjeli za sebe, to hoće i danas, a to će htjeti uvijek dok se ne kodifikuje granice entiteta u BiH i ingerencija ili se ne raziđemo na miran način piše Faktor