Sport

Takmičari iz Hrvatske najbolji na ovogodišnjem takmičenju u sportskom penjanju u Živinicama

Završeno je ŽiviNICE Climb takmičenje u sportskom penjanju na umjetne stijene u kombinaciji boluder i lead, jedino ovog nivoa u Bosni i Hercegovini.

U ukupnom poretku najbolje rezultate su osvojili:

U ženskoj kategoriji prva je bila Anja Santini Mikulić iz Hrvatske. Druga Lana Bakić, također takmičarka iz Hrvatske. Trećeplasirana je bila Maja Kramberger iz Slovenije.

  • Ja penjem već osam godina, ali ove sam godine baš uspjela pojačati svoje rezultate. Sretna sam što sam uspjela na boulderu, jer inače sam na leadu jako dobra. Bilo je pomalo stresno, ali sad je super, kazala je Anja.

U kategoriji u kojoj su se nadmetali penjači muškarci apsolutni pobjednik je Lovre Čulić iz Hrvatske, koji penjanje trenira unadzad devet godina. Drugi je bio Filip Justinek iz Slovenije i treći Val Šajt, također iz Slovenije.

  • Najteže su mi bile kvalifikacije. Razočaran sam bio svojim penjanjem. Ali sam za finalno takmičenje udahnuo, ojačao svoju mentalnu snagu i tu je rezultat, kazao je Lovre Čulić nakon što je proglašen najboljim penjačem.

Prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani takmičari osvojili su novčane nagrade Edelweiss planinarsko doma. glavnog pokrovitelja takmičenja, a najbolji penjači iz Bosne i Hercegovine dobili su utješne nagrade sponzora.

ŽiviNICE Climb održava se već drugu godinu zaredom, a ove godine domaćin takmičenja živinički Penjački klub „UP“ posvetio ga je memorijalnom sjećanju na alpinistu i putopisca Radeta Šimića koji je stradao u obrušavanju lavine na planini Prenj, u februaru prošle godine. Po njemu je nazvana i jedna od umjetnih stijena postavljena u BKC-u u Živinicama gdje se ovo takmičenje održava, a čiju je izgradnju finansirao Grad Živinice.

Komentari
Na vrh