BiH

Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija RBiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje”

Hrvatska obilježava 28. godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, provedene od 4. do 7. avgusta 1995. godine.

“Olujom” je okončana gotovo četverogodišnja pobuna dijela hrvatskih Srba koji su na širem području Like, Korduna, Banije i dalmatinskog zaleđa uz pomoć vlasti u Beogradu uspostavili samoproglašenu “Republiku Srpsku Krajinu” (RSK) sa Kninom kao glavnim gradom.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ovim povodom obratio se u Kninu, gdje je, između ostalog, ustvrdio i da je Hrvatska vojska omogućila mir i u BiH.

– To treba ponavljati svake sedmice. Hrvatska vojska je spasila Bihać sudbine Srebrenice, možda. Makar Bihać je velik grad i teško da bi se takav pokolj s elementima genocida i mogao ponoviti.

Ali BiH, odnosno vojsku bosanskih Srba, Mladića, Karadžića, nisu porazili saveznički bombarderi. Sedmicama su ih zasipali. Ključne udarce zadala je Hrvatska vojska – rekao je Milanović.

No, da sve u “Oluji” i nije išlo baš kao “podmazano” ukazuje predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović, koji u izjavi za Novinsku agenciju Patria podsjeća da je Armija RBiH doslovno spašavala Hrvatsku vojsku na teritoriji Hrvatske od zastoja i propasti te operacije.

Tahirović naglašava da su i sami generali Hrvatske vojske svjedočili o velikim gubicima u svojim redovima.

– Hrvatske snage, uprkos tada najmodernijem naoružanju, bivaju potpuno odbačene natrag na pravcu glavnog kretanja Banovina – Petrinja. A i na rejonu Plitvica pretrpjeli su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Ulazak jedinica Petog korpusa Armije RBiH iza leđa izbio je bokove Vojsci SAO Krajine, te su, nanoseći im ogromne gubitke, izazvali panične reakcije, a Hrvatska vojska uspjela se vratiti u igru i nastaviti oslobodilačku i legitimnu operaciju “Oluja” – govori Tahirović.

Podsjeća i da su početkom “Oluje” većina jedinica tzv. SAO Krajine, kao i sve elitne jedinice Državne bezbjednosti Srbije bile angažovane na velikoj ofanzivi na Peti Korpus, ali su ih snage tog korpusa sve redom slomile.

– Negator genocida (Zoran) Milanović, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio neka vrsta dezertera, izgleda da je preskočio neke časove historije – zaključio je Tahirović u izjavi za Patriju.

 

(D. K.)

Na vrh