Kult(ura)

Svjetski dan poezije: BKC TK organizuje Poetsko veče Melide Travančić

Povodom Svjetskog dana poezije Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u ponedjeljak, 21. marta 2022. godine organizuje Poetsko veče Melide Travančić pod nazivom “Sjenka u sjenci”.

Veče poezije sa doktoricom humanističkih nauka iz oblasti književnosti, autoricom tri knjige poezije koje su prevedene na više jezika, trebalo bi nam dati odgovore na pitanje: Šta poezija danas jeste?

Dio programa, koji je otvoren za sve ljubitelje poezije i pisane riječi, pored razgovora sa dr. Melidom Travančić čija će poezija u fokusu događaja, bit će Muhamed Kuljanin na gitari i Irma Hasić, vokal.

Mjesto održavanja događaja je Mala galerija BKC TK u Tuzli, u ponedjeljak 21.03.2022. sa početkom u 19 sati. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

 

 

O Svjetskom danu poezije:

Svjetski dan poezije obilježava se u cijelom svijetu 21. marta. UNESCO je proglasio taj dan 1999. godine kao onaj koji “treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”. Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine, uglavnom u oktobru i novembru sve do UNESCO-vog službenog proglašenja.

Povodom Svjetskog dana poezije održavaju se razne aktivinosti kojima se promoviše pjesništvo i poezija, a ove godine svoj doprinos u tome daje i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

 

 

O Melidi Travančić:

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove. Objavila je tri knjige poezije Ritual, Svilene plahte i Sjenka u sjenci te dobila tri književne nagrade „Mak Dizdar“, „Anka Topić“ i nagradu Fondacije za izdavaštvo.

Njene pjesme i priče objavljene su u zbornicima i antologijama u BiH i regionu, a poezija joj je prevedena na makedonski, engleski, španski, persijski, mađarski i njemački jezik.

Objavila je dvije knjige proze Smrt u ogledalu i Ulaz u prazninu za koju je dobila godišnju nagradu izdavačke kuće Bosanska riječ „Knjiga godine 2021“. Knjiga je prevedena na njemački jezik.

Objavila je studiju Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata i Rekonstrukcija stvarnosti: ogledi o savremenoj bosanskohercegovačkoj književnosti.

Članica je PEN Centra BiH. Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast.

Na vrh