Aktuelno

Svjedok otkrio kako je vrh MUP-a Srbije štitio kriminalca Eleza

Optužnicom protiv nekadašnje državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijane Hrkalović obuhvaćen je i bivši načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, a u optužnom prijedlogu do detalja je opisano kako je, na krajnje nesvakidašnji način, rađena opservacija osuđivanog kriminalca Darka Eleza.

 

Hrkalović se tereti da je naložila Milenkoviću da nezakonito prisluškuje Eleza, kako bi zaštitila pomenutog kriminalca, a portal Nova.rs otkriva kako je to u praksi izgledalo.

 

Prisluškivanja, naredbe

Kako se navodi u optužnici, iz iskaza svjedoka Slobodana Drmanca, koji je od 2017. do novembra 2019. godine bio zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad na mjestu načelnika Odeljenja kriminalističke policije, utvrđeno je krajnje nesvakidašnje postupanje vrha policije u slučaju Eleza.

Sve je počelo nakon što je izvjesni Želimir K. prijavio policiji prijetnje koje je dobijao od Eleza, a za koje je Šušnjić rekao da se ne postupa, tačnije da se drže u fioci.

– Što se tiče Eleza, svjedok prva operativna saznanja dobija početkom 2017. kada određena grupa ljudi planira da izvrši njegovu likvidaciju i o tome je usmeno obavijestio Šušnjića, sa kojim je otišao do državne sekretarke Hrkalović, koja je u tom momentu rukovodila Upravom kriminalističke policije. Saopćio je saznanja koja ima, te su se vratili u Novi Sad. Nakon određenog vremena, a to je bilo 2017. godine je dobio telefonski poziv od Šušnjića, koji mu saopćava da razmisli koja dva operativna radnika bi mogla da rade na jednom konspirativnom i zatvorenom predmetu, te je predložio J. R. i D. B. – navodi se u optužnici.

Ističe da je potom sa Šušnjićem otišao u Beograd, na sastanak sa Hrkalović, i tada im je rečeno da će se raditi operativna obrada nad Elezom i da ne smije slučajno da im se desi da ga ubiju.

– Ubrzo nakon toga se organizuje sastanak sa operativcima J. R. i D. B., gde Šušnjić saopćava da treba da se radi zatvorena operativna obrada, da je u pitanju kriminalac visokog kalibra. Što se tiče rada po konkretnoj operativnoj obradi, tu nije bilo nekog posebnog angažovanja, što je svjedoka Drmanca navelo na razmišljanje da neke stvari nisu kako treba, jer zna da je B. D. više puta od Šušnjića zahtijevao da se isprate neki interesantni kontakti, ali uvijek je bio izgovor da je pratnja zauzeta, da ne može da se izađe.

 

Elez je bio odlično informiran, imao uređaje

Tako je bilo sve dok Šušnjić nije pozvao B. D. da mu saopći kako Elez ima neka vozila na korištenje i dao mu je spisak istih. Operativac mu je tom prilikom rekao da je on samostalno i samoinicijativno izlazio na teren kada bi Elez izlazio u grad, nakon čega ga je Šušnjić izgrdio rekavši mu da nije smio to da uradi bez njegovog znanja, govoreći mu da je Elez jako opasan i da može da ga otme – navodi se u optužnici.

Dalje se ističe i da je svjedok, kao operativni podatak, dobio informaciju da Elez posjeduje MUP-ove “tetra uređaje” (motorola), “tetra veze” pomoću kojih slobodno prelazi državnu granicu.

– Svoje operativne podatke za tetra uređaj i prelaženje državne granice saopćio je Šušniću, pitajući ga zbog čega to Elez koristi, šta će njemu taj tetra uređaj, na šta je dobio odgovor: “Pa da zna kada je naređeni krug”. Krug je naziv koji je vezan za teritoriju grada Novog Sada, koji može da naredi samo načelnik policijske uprave ili osoba koje on ovlasti, a naređuje se kod izvršenih najtežih krivičnih dela i podrazumijeva kompletnu blokadu grada – ulaske i izlaske iz grada”, piše u optužnici.

Prema navodima optužnice, a pozivajući se na izjave pomenutog svedoka, ko god posjeduje taj uređaj zna kada je naređen “krug” i gdje može da prođe, odnosno kako da izađe iz njega.

 

Trgovina utjecajem

Svjedok je potom izjavio i da je kasnije dobio podatke da je Šušnjić u kontaktu s Elezom i da se sa njim viđa na teritoriji Novog Sada.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo za organizovani kriminal podnijelo je optužni predlog protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović zbog trgovine uticajem. Osim nje zbog zloupotrebe položaja optuženi su nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, kao i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad.

Darko Elez izručen je Bosni i Hercegovini 3. marta 2021. godine, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje.

Na vrh