Komentari

SVI SAGLASNI U REAKCIJAMA NA SCHMIDTOVU ODLUKU – ‘Zamazivanje očiju probosanskim snagama prije nametanja nove odluke po želji HDZ-a’

Visoki predstavnik Christian Schmidt suspendovao je večeras Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Rs-a, koji je trebao stupiti na snagu večeras u ponoć.

Schmidt je odluku donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), a nakon jasnog naloga Ustavnom sudu BiH “da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta”.

Ova odluka Schmidta izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti, kako od političkih zvaničnika, tako i od političkih analitičara i novinara.

Politolog Jasmin Mujanović poručio je da je ova odluka Schmidta minimum koji se od njega zahtijeva s obzirom na njegovu dužnost.

“OHR-ova suspenzija nezakonitog otimanja zemljišta od strane Vlade RS-a ne ispravlja neliberalni izborni zakon, koji je dodatno produbio krizu formiranja vlasti u FBiH.

Schmidtove akcije danas su minimum koji se od njega zahtijeva s obzirom na njegovu dužnost. I pored ovoga, on bi trebao dati ostavku.

To što nekoliko Schmidtovih papagaja u bosanskim medijima pokušava od ovoga napraviti priču je krajnje tužno i govori koliko je očajan postao. Da je donio bilo kakvu drugu odluku, otvoreno bi prekršio svoj mandat (a sada to čini ‘samo’ implicitno)”, naveo je Mujanović.

 

The @OHR_BiH‘s suspension of the RS govt's illegal land seizure does not remedy its illiberal elxn law, which has further deepened the govt formation crisis in the FBiH. Schmidt's actions today are the minimum required of him given his post. And even so, he should still resign.

— Jasmin Mujanović (@JasminMuj) February 27, 2023

Haris Imamović, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, smatra da ovim potezom Schmidt nastoji amortizovati bošnjačku javnost pred nametanje izmjena Ustava FBiH.

“Christian Schmidt je ‘suspendovao’ Zakon o imovini Rs-a samo da bi stekao kredibilitet za daljnje izmjene Izbornog zakona u Federaciji kako bi se lišio prava glasa bošnjački potpredsjednik (Refik Lendo, op. a.).

Kažem da je on ‘suspendovao’ Zakon Rs-a jer Dodik neće poslušati i neće biti prave odgovornosti. Schmidt je samo želio stvoriti percepciju da ‘radi neke probošnjačke stvari u Rs-u’. Nije učinio ništa. Dodik će provesti svoj zakon.

Nakon što je napravio probošnjački potez, Schmidt će sada obespraviti Bošnjake u Federaciji BiH. Dragan Čović je zadovoljan sa Christianom Schmidtom”, poručio je Imamović.

 

Christian Schmidt “suspended” RS Property Law just to gain some credibility to further change Election Law in the Federation in order to disenfranchise Bosniak co-president.

I am saying that he “suspended” RS Law because Dodik wont obey & there will be no real accountablity.

— Haris Imamović (@SkenderVakuf) February 27, 2023

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da se radi o “polumjeri”.

“Pokušaj zamazivanja očiju pro-BiH snagama prije pokušaja nametanja nove odluke po želji HDZ-a. Da je iskren odmah bi poništio Rs zakon”, poručio je Bajrović.

 

Polumjera. Pokušaj zamazivanja očiju pro-BiH snagama prije pokušaja nametanja nove odluke po želji HDZ.

Da je iskren odmah bi poništio RS zakon. https://t.co/mLA1hhdGRZ

— Reuf Bajrović (@ReufBajrovic) February 27, 2023

Banjalučki novinar Dragan Bursać sarkastično je reagovao na Dodikove riječi kako odbacuje Schmidtovu odluku i da Zakon o nepokretnoj imovini Rs-a ostaje na snazi.

“Jednom sam i ja tako odbacio odluku ćaće i matere da se neću baviti razbijanjem kuhinjskih prozora. Energično sam je odbacio!!!”, poručio je Bursać.

 

Dodik odbacio Schmidtovu odluku: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a ostaje na snazi

Bursać: Jednom sam i ja tako odbacio odluku ćaće i matere da se neću baviti razbijanjem kuhinjskih prozora. Energično sam je odbacio!!! pic.twitter.com/Z7uI3YFYye

— Dragan Bursać (@dijalekticar) February 27, 2023

Na vrh