BiH

Svi članovi Spasilačke misije GSS FBiH koji su u Republici Turskoj pripremaju se za povratak kući

Dvije ekipe su i danas na terenu, sa planom pakovanja i povlačenja po završetku radnog dana. Dodijeljeni zadaci od AFAD-a su prečešljavanje rubnih dijelova grada.
U dogovoru sa lokalnim agencijama međunarodne ekipe privode kraju spasilačke operacije. Na terenu će do finalnog raščišćavanja ostati turske službe.
Ipak, naš posao tu ne završava. I dalje je potrebna pomoć i podrška, ali od sada na druge načine. Apelujemo građanstvo da se uključe u humanitarne akcije namijenjene turskom i sirijskom narodu. Udruženje Pomozi.ba kroz pomoć građana novčano je podržalo naš dolazak i intervencije u zemljotresom pogođenim područjima. Oni nastavljaju svoj rad i zbog toga apelujemo da pomognete kroz uputstva koja oni daju.
Našim spasiocima predstoji dug put nazad. Povratak će biti organizovan zajednički, u jednom konvoju. Pozivamo sugrađane da ih nagrade aplauzom. Oni su volonteri koji rade bez naknade, koji su svoje živote pauzirali i u potpunosti se posvetili iznimno teškoj misiji.
Drage kolegice i kolege! Spasiteljice i spasioci! Heroji i herojke!
Djecu treba učiti da heroji i super junaci nisu Betman i Supermen. Pravi heroji su bez plašta, među masom u svakodnevnici, a u neprilici prvi! To ste Vi!
Neka vam je hvala na svakom mogućem jeziku. Želimo vam sretan put i siguran povratak kući.
Foto: Sedin Salić/Preporod.info
Na vrh