Vijesti

Svečanom akademijom obilježena 25. godišnjica od osnivanja Organizacije RVI Grada Tuzle

Dvadeset i pet godina postojimo i isto toliko godina sa velikom dozom humanosti i poštovanja brinemo o svom članstvu, pokušavajući iz godine u godinu pronaći najbolji recept kako pomoći onima kojima pomoć treba, ljudima herojima koji su u odbrani  nam jedine Bosne i Hercegovine dali svoje dijelove tijela, svoje zdravlje, svoju mladost.

Ovako je svoje izlaganje počeo Nihad Bukvić predsjednik O RVI Grada Tuzla na Svečanoj akademiji koja je danas održana u Tuzli a u povodu obilježavanja 25. godišnjice postojanja i rada Organizacije ratnih vojnih invalida Grada Tuzle.

Organizacija ratnih vojnih invalida Grada Tuzla bila je inicijator formiranja kako kantonalnog tako i federalnog udruženja ratnih vojnih invalida, čije osnivačke skupštine su održane u našem gradu 1994.godine.

Septembra mjeseca 1995.godine krenuli smo u formiranje Mjesnih ogrnaka po mjesnim zajednicama čime smo ojačali infrastrukturu udruženja,a ujedno smo time postigli maksimalan stepen demokratizacije unutar samog udruženja.

U različitim mandatima i vremenskim periodima dužnosti predsjednika Organizacije ratnih vojnih invalida Tuzle obavljali su još:

Sead Arifović, Sabahudin Kušljugić, Dževad Junuzović, Behram Mujagić, Omer Isović, Hamid Ključić, Salih Hot, a trenutno dužnost predsjednika obnaša Nihad Bukvić. Svako od pobrojanih je na svoj način ostavio u emanet organizaciji po nešto čime se i danas koristimo, zato svima njima želim puno zdravlja, porodične i svake druge sreće, i veliko hvala za sve.

Uspjeli smo kroz sve ove godine inicirati, kreirati i na kraju i dobiti nekoliko zakonskih rješenja na nivou Tuzlanskog kantona  od čega  svakako treba izdvojiti Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica kojim su definisana značajna prava naše populacije.

 

DSC_0174_800x534

Hvala vam za razumijevanje koje imate za ratne vojne invalide na ulici, u Domu zdravlja, na Gradini,javnim ustanovama ”toliko nam je dovoljno”samo razumijevanje, a onima koji nas baš i ne vole poručujem ne morate, ne tražimo to od vas ali nas morate poštovati jer ne znaš ti prijatelju kakav je to osjećaj kad ti granata iščupa nogu, kad ti metak prođe kroz tijelo, kad visiš na dijalizi svaki dan, nemaš djecu ni porodicu jer te rat u kojem si branio čast i dostojanstvo onih iza tvojih leđa učinio oboljelim ili slabijim od današnjih drugih i drugačijih. Ne znaš ti prijatelju moj šta je taj čovjek dao za našu zajedničku slobodu koju živimo, baš taj sa karticom ratnog vojnog invalida, zato kad je vidiš ustani,- kazao je još između ostalog predsjednik Nihad Bukvić.

Prisutnima su se obratili predsjednik Skupštine ORVI Grada Tuzle Božo Andrić, zatim Mirza Ahmić u svojstvu predsjednika ODB-a GradaTuzle, Edin Haračić u ime Udruženja Zlatnih ljiljana.

 

DSC_0203_800x534

Čestitke u povodu ovog malog jubileja javnim obraćanjem prisutnim su uputili predstavnici Saveza RVI TK i Federacije BiH Fahrudin Hasanović i Esad Delić, zatim Mensur Alić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je u svom obraćanju istakao kako je savez RVI Federacije BiH u čijem sastavu je gradska organizacija Tuzla najorganizovanija boračka populacija na prostoru Federacije.

-Ratni vojni invalidi Grada Tuzle uvijek su znali kuda idu i šta žele s njima smo se lako razumijevali jer smo uvijek imali zajednički cilj a to je pomoći ratnim vojnim invalidima u socijalnoj, stambenoj i zdravstvenoj problmatici.

Da nije bilo njih i njihovog nemjerljivog doprinosa u odbrani BiH danas vjerovatno nebi bilo ni nas.

Imao sam priliku biti sudionik njihovih brojnih aktivnosti na terenu i bilo mi je zadovoljstvo sarađivati s njima, najvažnije nam je da Ratni vojni invalidi Grada Tuzle imaju organizaciju. Moje iskrene čestitke na ovoj godišnjici, iskrene čestitke na svim realizovanom aktivnostima ovo je boračka organizacija koja direktno pomaže svojim korisnicima i meno je zadovoljstvo biti večeras ovdje,- kazao ministar Bukvarević.

Na samom kraju Svečane akademije dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i sportskim udruženjima koja djeluju u okviru O RVI Grada Tuzle.

 

DSC_0058_800x534

Zlatne plakete za razvoj invalidskog sporta dobili su Malonogometni klub 15. Maj, Sportsko ribolovno društvo Sirk i Streljački invalidski klubTuzla kao i  Savez RVI TK.

Zlatne plakete za nesebičan doprinos i pomoć populaciji ratnih vojnih invalida dobili su Nermin Marevac, Nihad Bukvić i Selim Bešlagić.

Treba još istaći da su članovi predsjedništa O RVI Tuzle jučer položili cvijeće i odali počast prvom predsjedniku organizacije rahmetli Šefiku Duriću.

Svečanu akademiju u velikoj mjeri uljepšli su članovi UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle.

 

 

Press služba O RVI Grada Tuzle


Komentari

Na vrh