Kult(ura)

Svečano započeo 16. Teatar Kabare Tuzla Fest

Otvaranjem izložbi posvećenih Dušku Trifunoviću i Dušanu Kovačeviću, večeras je na sceni Teatra kabare Tuzla svečano započeo XVI TKT Fest, na  Svjetski dan pozorišta, povodom kojeg je  pročitana i  međunarodna poruka.

Prva predstava XVI TKT Festa koju su ljubitelji teatra  imali priliku pogledati je predstava “Slučaj: Rupa”, u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, autora Ežena Joneska, a za koju  režiju potpisuje Angelčo Ilievski.

Ovaj pozorišni komad rađen je po motivima dva teksta Ežena Joneska – “Ludilo u dvoje” i “Rupa”, a predstavlja  master projekt glumaca  Jelisavete Karadžić i Stefana Radonjića.

Protagonisti u ovom komadu na komičan način  kritikuju i dovode u pitanje  trenutne vrijednosti i međuljudske odnose, te prikazuju  banalnost svakodnevnog života bračnog para.

Direktor TKT Festa Vlado Kerošević izjavio je za Fenu da je ove godine repertoar  festivala izuzetno bogat, dodavši da je napravljen kako za najmlađe, tako i za najstarije.

Po njegovim riječima ovogodišnji TKT Fest specifičan je po jedinstvu različitosti.

-Trudili smo se da pred našu publiku dovedemo što različitije i što kvalitetnije predstave iz čitavog regiona. Mi se nadamo da će publika uživati u tome i da će svoje impresije na kraju kvantificirati ocjenom od 1 do 5, te tako na najbolji način proglasiti najbolju predstavu ove godine na TKT Festu.

Drugog dana festivala tuzlanska publika moći će uživati u  monodrami pod nazivom “Smeće”, autora Ive Krešića, nastaloj  u koprodukciji BiH i Hrvatske.

Festival pod motom ‘’Teatarske različitosti-vrijednosno postignuće’’ će trajati devet dana, a  svojim bogatim i  različitim umjetničkim sadržajem nudi deset predstava profesionalnih pozorišta iz BiH i regiona.

Na vrh