Tuzlanski kanton

Svečano otvorena senzorna soba za terapeutski tretman i rehabilitaciju djece

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Esad Džidić prisustvovao je današnjoj svečanosti povodom otvaranja senzorne sobe za terapeutski tretman i rehabilitaciju djece odnosno osoba sa poteškoćama u razvoju. Udruženje roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK, adaptiralo svoje prostorije

Riječ je o projektu unaprjeđenja uslova rada udruženja i zaštita djece i odraslih sa teškoćama u razvoju kroz stručne edukacije i opremanje senzorne sobe za terapeutski tretman i rehabilitacijuu okviru kojeg je, za potreba svojih korisnika, Udruženje roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK, adaptiralo svoje prostorije.

„Planiranim budžetom predviđeno je povećanje iznosa za oblast socijalne zaštite“, kazao je ovom prilikom ministar Džidić uz napomenu da će Ministarstvo i u narednoj godini planirati sredstva za rad Udruženja URODIOL. Osjetljivost prema ranjivim kategorijama mora na poseban način biti prepoznata u zajednici.Uvjeren sam da će ova senzorna soba pomoći Udruženju u procesu rehabilitacije, kazao je ovom prilikom ministar Džidić.

„Naši korisnici svakodnevno ovdje dolaze, u ovaj dnevni centar. Redovno njih 37 korisnika, a imamo 150 članova na području cijelog TK. Žao mi je što danas nisu svi tu, ali ovo je teško vrijeme, korona, neki su i bolesni“, kazala je  predsjednica URODIOL TK Nermina Čorhodžić.

„Soba obezbjeđuje nekoliko terapeutskih tretmana. Muzikoterapija, aromaterapija, a ponosno ističem da smo uveli jedan multisenzorni program, saundsori, prvi u Tuzlanskom kantonu. Doprinosi razvoju pažnje, koncentracije, koordinacije, tako da će sigurno unaprijediti život naših korisnika, istakao je koordinator projekta Nermin Mustajbašić.


Komentari

Na vrh