Aktuelno

Svečano obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Civilna zaštita zaslužuje mnogo bolje mjesto u društvu. Njeno jačanje bi trebao biti prioritet, ali i izmjena Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, naglašeno je na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite, u organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

– Znamo čime se bavi civilna zaštita i šta treba da radi. Imamo Zakon na osnovu kojeg radimo. Međutim ono što se dešava, ne samo u BiH, je zaobilaženje zakonskih odredbi. Vjerovatno je razlog materijalnih izdataka, ali ja uvijek kažem novac nije bitan, treba spasiti čovjeka – ističe direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović.

Svi koji čine sistem potpuno su svjesni značaja civilne zaštite kao organizacije koju treba staviti u prioritet institucija vlasti na svim nivoima, kazao je premijer TK Denijal Tulumović.

– Ono što je Vlada TK prepoznala kao svoj cilj je da ima jako puno sredstava koja ne mogu da se utroše preventivno nego se samo troše na sanaciju šteta, te smo prema Federalnoj vladi uputili inicijativu za izmjenu zakona o raspodjeli sredstava. Puno je bolje uložiti pet maraka u prevenciju nego jednu marku u sanaciju nečega što su prirodne nepogode na našem prostoru učinile – kazao je Tulumović.

Istaknutim pojedincima dodijeljene su značke Civilne zaštite, pismena priznanja i zahvalnice, te pohvale zaslužnim građanima, pojedincima i organizacijama u sistemu zaštite i spašavanja. Posebna zahvalnost iskazana je predsjedniku Skupštine i premijeru TK, poslanicima u Skupštini i Vladi, predstavnicima Oružanih snaga BiH, predstavnicima opštinskih i gradskih službi civilne zaštite.

– Priznanje je kruna jednog dijela moje karijere i daje mi podstrek da pokušam postići još bolje rezultate – kazao je Isam Sendić, dobitnik značke Civilne zaštite.

Upriličena je i prezentacija službi koje djeluju u sastavu Kantonalne uprave civilne zaštite TK, bez kojih , kako je istaknuto ovom prilikom, ne bi mogli u potpunosti odgovoriti zadatku. Među njima su Zavod za javno zdravstvo TK, Crveni križ Tuzlanskog kantona, Ronilački klub „Vidara“ iz Gradačca i Vatrogasna jedinica Srebrenik.

Na vrh