Aktuelno

Svečano obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Dan policije Tuzlanskog kantona obilježen je danas nizom prigodnih manifestacija u Tuzli. Defile policijskih vozila kroz grad i postrojavanje ispred zgrade MUP-a TK službenika uniformisane policije i pripadnika jedinica za posebne namjenepokazali su, prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića,da službenici MUP-a TK, pored izvršavanja  svakodnevnih obaveza i zadataka, svoje izuzetne uspjehe znaju da podijele sa onima za čiju su sigurnost zaduženi, a to su građani Tuzlanskog kantona.

„Sigurnost je jedan od najvažnijih i najcjenjenijih resursa, a zaštita ljudi i imovine u tom smislu temeljna je zadaća policije“, istaknuo je u pozdravnom govoru premijer Suljkanović napominjući da je to „zadaća koju policija Tuzlanskog kantona veoma uspješno obavlja, dajući građanima Tuzlanskog kantona osjećaj sigurnosti.Dokaz toga su brojne uspješno okončane akcije, ali i uporedni pokazatelji stanja sigurnosti Tuzlanskog kantona u odnosu na druga područja BiH i regiona.“

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić ovom je prilikom rekao  da je 22. maj značajan datum ne samo za pripadnike policije, nego i za sve građane TK, istaknuvši da je sigurnost uslov kvalitetnog života.

„Za nas i građane najznačajnije je da imamo povoljno stanje sigurnosti na području TK što je jedan od strateških ciljeva Ministarstva. Imamo dosta zadovoljavajuće stanje kada je riječ o kriminalitetu, stanju javnog reda i mira, te u saobraćaju. Radili smo puno na materijalno-tehničkom opremanju kao i na podizanju nivoa usluga koje vršimo prema građanima u cilju njihove i zaštite imovine, kazao je ovom prilikom ministar Topčagić.

Bila je to prilika da se naglasi da je prvi put u 20 posljednjih godina sa Sindikatom policije potpisan kolektivni ugovor, kao i da je standard policajaca podignut na veći nivo ne samo kroz povećanje plaća od 5,5 posto za sve budžetske korisnike, nego i sa dodatnih milion i 150.000 maraka koje su odobrili Skupština i Vlada TK.

Policijski komesar Dževad Korman rekao je da se na današnji dan treba sjetiti svih pripadnika policije koji su život dali za odbranu domovine ili tokom vršenja službene dužnosti, te im treba odati počast. Za njihove porodice upriličen je prijem i one su stalna briga MUP-a TK, istaknuto je.

Delegacije FUP-a, Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova TK, demobilisanih pripadnika rezervnog sastava policije i drugih organa položile su vijence na spomen obilježje u posljednjem ratu poginulim pripadnicima MUP-a TK a uBosanskom kulturnom centru u Tuzli je održana svečana akademija na kojoj su većem broju pripadnika policije uručena priznanja i nagrade, te zaslužena unaprjeđenja.

 

Na vrh