Aktuelno

Svečano obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana policije Tuzlanskog kantona, danas je na spomen obilježju pripadnicima policije poginulim u ratu ‘92-95. odana počast i položeno cvijeće, a nakon toga, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, je upriličena svečana akademija. Bila je to prilika i da se najzaslužnijim policajcima, odnosno pripadnicima MUP-a TK dodijele priznanja i zahvalnice.

Ovogodišnji 22. maj policajci Tuzlanskog kantona dočekuju u mnogo boljim uslovima. U proteklom periodu službenici policije su osnaženi novim materijalno – tehničkim sredstvima, konstantno se popunjavaju mjesta koja ostaju upražnjena odlaskom starijih policajaca u zasluženu penziju. Znatna finansijska sredstva uložena su i u rekonstrukciju i adaptaciju objekata, prije svega onih objekata koje koriste građani, ali i objekata koje za svoje potrebe koriste službenici policije. Krajem protekle godine uspješno je završen i proces odvajanja Uprave policije, te je time dodatno pokazano da je konačni cilj nezavisna, profesionalna i objektivna policijska služba u našem kantonu, rečeno je na današnjoj svečanoj akademiji.

„Očekujemo da sve naprijed navedeno bude dodatni poticaj za ostvarivanje još boljih rezultata i još sigurnije okruženje u kojem živimo. Kako bi smo adekvatno vrjednovali  vaš rad u proteklom periodu radili smo i na nivelaciji plaća službenika policije i državnih službenika, što je i naša zakonska obaveza. Sigurnost jeste skupa, ali mi je posmatramo kao investiciju, jer jedan od osnovnih zahtijeva svih investitora jeste sigurno okruženje za njih i njihova buduća ulaganja“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić kaže da je opredjeljenje Vlade TK stvaranje jake, profesionalne i efikasne policije, kadrovski osposobljene i materijalno-tehnički opremljene.

„Na dobrom smo putu i nećemo stati. Svakako je važno da smo u proteklih godinu dana ostvarili značajne rezultate u sva tri segmenta (javni red i mir, kriminalitet i bezbijednost u saobraćaju)“, kazao je Topčagić.

Na akademiji je istaknuto da su pokazatelji stanja sigurnosti na području TK i ostvareni rezultati na realizaciji planiranih strateških ciljeva ilustracija da policija na području TK funkcioniše kao savremena javna služba.

Ova služba permanentno je dostupna građanima, a kontinuirano stremi kvalitetnijoj i efikasnijoj organizaciji na demokratskim principima funkcionisanja sa profesionalnim, stručnim, odgovornim i moralnim kadrovima koji garantuju najviši stepen lične i imovinske sigurnosti i zaštite zagarantovanih ljudskih prava, doprinoseći općem razvoju društva i bržem putu u evropske integracije, poručeno je sa skupa u Tuzli.

Na vrh