Kult(ura)

Svečanim koncertom hora „Lege Artis“ počeo praznik horske muzike u Tuzli

Društvo Lege Artis je svečanim koncertom u Bosanskom kulturnom centru proslavilo šest godina uspješnog postojanja. Na sceni su im se pridružili brojni gosti, ansambli iz Tuzle, Brčkog i Kragujevca, učenici i profesori SMŠ Tuzla, te solisti Dženana Huseinagić i Vojislav Spasić. Sinoćnjim koncertom zvanično je započeo 3. Internacionalni horski šampionat Lege artis, koji će u tri takmičarska dana ugostiti više od 1000 horskih pjevača.

„Treći horski šampionat je zvanično počeo i mi smo izuzetno zadovoljni interesom publike za sve programe šampionata. Naš svečani koncert je i prilika da sa prijateljima podijelimo radost rođendana, ali i da zvanično otvorimo vrata šampionata za sve ljubitelje horske muzike. U naredna tri dana imaćemo više od 1000 gostiju i nadam se da ćemo biti dobri domaćini“ – kazao je Jasmin Hasić, direktor šampionata.

Šampionat je ove godine u znaku profesora Čestmira Dušeka. Nagrada za najboljeg dirigenta nosi njegovo ime, a kao uvod u šampionat održano je predavanje  posvećeno njegovom liku i djelu.

„Veliki je doprinos profesora Dušeka za cjelokupan razvoj horske, ali i generalno umjetničke muzike u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini. U više od pet decenija svog uspješnog djelovanja, profesor Dušek je postavio temelje, na kojima je nastala izuzetno bogata tradicija horske muzike“ – istakao je profesor Miradet Zulić, sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Od petka do nedjelje ansambli će se takmičiti u četiri kategorije. Svake večeri od terminu od 20 sati biće održano natpjevavanje za Grand prix festivala. Prvog takmičarskog dana u Bosanskom kulturnom centru takmiče se dječiji horovi.

Na vrh