Tuzlanski kanton

Svečani prijem za generale i komandante II korpusa ARBiH

Svečani prijem za bivše generale i komandante jedinica II korpusa Armije Republike BiH, te članove Koordinacije boračkih saveza i udruženja danas su, u okviru obilježavanja godišnjice od formiranja Armije RBiH, upriličili predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. Premijer Halilagić je povodom godišnjice uputio čestitke svim pripadnicima Armije, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

„Događaji poput današnjeg, ali i cjelokupno obilježavanje godišnjice formiranja Armije koja je odbranila slobodu i sačuvala cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, prilika su da se zahvalimo generalima, komandantima ali i svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine za njihov angažman i doprinos kojeg su dali u odbrani naše domovine. Ovo je vaš dan, ali ovaj dan pripada i svima nama. Danas želim izraziti zahvalnost za hrabrost i spremnost koju ste iskazali stavljajući se na branik domovine, pred mnogostruko jačeg neprijatelja. To su mogli su samo velike ljudske gromade i moralne vertikale i bez vas mi danas ne bismo bili ovdje gdje jesmo. To moraju znati mlađe generacije kojoj i ja sam pripadam“, riječi su premijera Halilagića.

Generali i komandanti su izrazili radost što se ovoj godišnjici posvećuje značajna pažnja.

„Ovaj datum mora biti dostojno obilježavan u svim institucijama Tuzlanskog kantona, posebno u školama. Pažnja koja se ovom datumu pridaje važna je zbog mlađih generacija koje tek dolaze. U tom smislu i početak izučavanja događaja iz ratnog perioda 1992-‘95. u okviru nastavnog programa u 9. razredu osnovnih škola značajan je iskorak koji je napravljen prošle godine. Mlade generacije, zbog svoje budućnosti, trebaju poznavati svoju historiju, ulogu i značaj kojeg su Armija i njeni pripadnici imali u odbrani Bosne i Hercegovine“, kazao je predsjednik Vujović.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece, liječenje i zapošljavanje.

Na vrh