Eventi

Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana kulture Republike Slovenije, Prešernovog dana u Galeriji Mandžić

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla Vas poziva da svojim prisustvom uveličate Svečanu akademiju u povodu obilježavanja Dana kulture Republike Slovenije, Prešernovog dana, koja će se održati u subotu, 10.02.2018. godine sa početkom u 19,00 sati u galeriji “Mandžić” Tuzla.

U programu će učestvovati: Ženski zbor “Slovenčice” pod vodstvom Lejle Mulaosmanović i uz pratnju Mirele Ibrahimović Mehanović na harmonici, gosti iz Slovenije glazbena skupina BORT&LAMAI iz Novog mesta koju čine tri vrhunska glazbenika Borut Antončič (vokal i bas gitara), Lara Pureber (vokal) i Primož Moškon-Vrač (gitara) koji izvode obrade narodnih pjesama i najuspješnijih ever-green-a zadnjih 40 godina, te učenici dopunske nastave slovenačkog jezika i kulture. Na kraju programa će biti otvorena izložba slika učesnika likovnih kolonija “Slovenci u Tuzli”.

Akademiji će prisustvovati i veleposlanica Republike Slovenije u BiH, Zorica Bukinac.

Prešernov dan je glavni slovenski kulturni praznik i državni praznik – neradni dan u Republici Sloveniji, koji se obilježava 8. februara, na obljetnicu smrti največeg slovenskog pjesnika Franceta Prešerna. Tog dana se u Sloveniji održava centralna državna proslava, na kojoj se dodjeljuju Prešernove nagrade i nagrade Prešernovog sklada za vrhunska dostignuća na području umjetnosti u Sloveniji. U Bosni i Hercegovini ovaj dan obilježavaju sva udruženja građana slovenačkog porijekla u čemu, dakako, ne zaostaje ni Tuzla. Bogatim kulturno-umjetničkim programom proslavljamo ovaj veliki dan za slovensku kulturu. Svečana akademija je prilika da se ponovo podsjetimo, koliko je značajan Prešernov doprinos svim Slovencima kako na području jezika i kulture, tako i u politici. Njegove pjesme na slovenačkom jeziku su bile vodilja i pružale su vjeru slovenačkom narodu u borbi za slobodu. Riječi iz njegove pjesme „Zdravljica” uzete su za tekst slovenačke himne.

Drago bi nam bilo da nam se pridružite u obilježavanju ovog značajnog slovenskog praznika! Ulaz je slobodan.

Na vrh