Aktuelno

Sve više pacijenata na UKC Tuzla zbog trovanja hranom u Srebreniku

Sve je više pacijenata koji pristižu na Univerzitetski klinički centar Tuzla zbog trovanja hranom u objektu brze prehrane „Fresh“u  Srebreniku. Njihovo stanje je stabilno, ali liječnici smatraju da je uzrok trovanje majonezom koja se, kako saznajemo nezvanično, proizvodi kod kuće.

U Kliniku za infektivne bolesti u poslednja dva dana pristižu pacijenti sa simptomima koji upućuju na bakterijsko trovanje hranom, kaže načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Sead Ahmetašević.

– Od 28. augusta su nam počeli pristizati pacijenti iz četiri općine iz Tuzlanskog kantona, sa simptomima koji su upućivali na bakterijsko trovanje hranom. Mi smo hospitalizirali 10 pacijenta, petero djece, petero odraslih osoba. Ljudi su konzumirali različitu hranu, uključujući donere, sendviče. Ono što je najveći dio pacijenata rekao je da su uz te sendviče i donere konzumirali i majonezu – rekao je načelnik Ahmetašević.

Niko od pacijenata nije životno ugrožen.

– Trideset šest pacijenata je ambulantno pregledano. Neki od njih su prošli kroz dnevne bolnice. Dobili su adekvatnu terapiju. Ni jedan pacijent nije životno ugrožen – istaknuo je dr. Ahmetašević.

Do trovanja je došlo u objektu brze prehrane „Fresh“ u Srebreniku, potvrđeno je iz UKC Tuzla.

– Ono što su ljekari saznali je da su pacijenti rekli da su konzumirali različitu hranu, uključujući donere i sendviče. Ono što je najveći dio pacijenata rekao je da se u tim donerima i sendvičima nalazi majoneza – kaže dr. Ahmetašević.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja nisu krili zabrinutost zbog trovanja hranom.

– Među oboljelima koji su do sada primljeni na UKC Tuzla svi su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja – kaže Blaško Topalović, glavni epidemiolog Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Profesor doktor Nijaz Tihić s Klinike za infektivne bolesti je također potvrdio da niti jedan od hospitaliziranih pacijenata nije izoliran niti ima izoliranih uzročnika, iako je obrada pacijenata u tijeku. Najvjerovatnije se radi o bakterijskom trovanju hranom salmonelom.

Na vrh