BiH

SVE OZBILJNIJE PRIJETNJE SECESIJOM Dodik na mitingu u Banjoj Luci: Jednog dana bit ćemo u sastavu Srbije

Predsjednik Rs Milorad Dodik poručio je sa večerašnjeg mitinga u Banjoj Luci da “srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim”.

Predsjednik Rs Milorad Dodik poručio je sa večerašnjeg mitinga u Banjoj Luci da “srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim”.

– U ime Republike srpske želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid – rekao je Dodik, koji je danas nebrojeno puta negirao genocid u Srebrenici.

Najavio je da će kompletno rukovodstvo entiteta Rs, na dan kada se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o Rezoluciji u genocidu u Srebrenici, čitav dan provesti u Srebrenici.

Dodik je ustvrdio da “zločine nad 3.500 Srba sa područja srebreničke regije niko osim srpskog naroda ne spominje i ne primjećuje”, i da su to zločini bez kazne, dok istovremeno “pokušavaju da ih proglase genocidnim narodom”.

– Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi – zaprijetio je secesionista Dodik.

Naveo je da su se na večerašnjem mitingu u Banjoj Luci okupili ljudi od Trebinja do Bosanskog Novog, kako bi poručili da ne prihvataju etiketu genocidnog naroda.

– Republika srpska nije inat, Republika srpska je sloboda – naglasio je Dodik, dodajući da su “Srbi državotvoran narod”.

Državu Bosnu i Hercegovinu nazvao je – greškom.

– Nije trebala da postoji nakon raspada bivše Jugoslavije – kazao je Dodik.

Također je ustvrdio da je entitet Rs stabilan, te da neće ratovati, a onda se opet okrenuo Rezoluciji o Srebrenici:

“Već idući dan, štagod tamo napisali, ne čitajte. Ništa se provesti neće, u udžbenike ništa neće ući. Nikakav odnos prema tome nećemo imati”.

Ponovio je da Rs “dobro stoji”, te dodao – “da je pravde, bili bi u sastavu Srbije”.

– I bit ćemo jednog dana. Ne moram ni biti živ, ali će Banja Luka biti u sastavnom dijelu Srbije. To je naša volja.

Beograd je naš glavni grad. Kada ćemo to postići, čim se stvore uslovi, valjda će i (Donald) Trump pobijediti – zaključio je Dodik.

Na vrh