Eventi

Sve je spremno za 1.međunarodni festival rakija Tuzla 2017

Predstojećeg vikenda u Hotelu Tuzla održava se 1.međunarodni festival rakija Tuzla 2017. Pripreme za ovaj praznik dobrog „pića i ića“ su pri kraju, a organizatori Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević  očekuju oko 40 izlagača koji će se u dva dana festivala predstaviti posjetiocima.

  • Ovaj festival je zamišljen kao skup najznačajnijih regionalnih proizvođača rakija i jakih alkoholnih pića, tako da već ove godine imamo izlagače iz Leskovca, Inđije, Zaječara, Vodica, Zagreba, Virovitice te sa područja cijele BiH. U narednim godinama uz ovaj izlagački dio rakija i JAP-a, želja nam je da se još više proširimo i na gastronomsku ponudu koja ide uz ovaj segment – rekao nam je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore.

Ono što je posebno zanimljivo na ovom festivalu je i to, da osim takmičarskog dijela u kome učestvuju izlagači sa svojim proizvodima, po prvi put i samostalni proizvođači rakija imaju priliku da pošalju svoje rakije na uzorkovanje. Stručni žiri na čelu sa dr Predragom Vukosavljevićem, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu , i dr Nermom Spaho, sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, neće imati ni malo lak posao, jer se broj uzoraka koji pristižu na ocjenjivanje povećava iz dana u dan.

  • Naša prvenstvena želja je bila, da damo priliku malim, samostalnim proizvođačima da donesu svoju rakiju na uzorkovanje, da bi znali u kom smjeru idu i da li je to što do sada rade ispravno ili šta bi trebalo da poprave – kaže Fikret Nadarević iz Boutique Destilery Nadarević.
  • Osim mogućnosti uzorkovanja rakija, samostalne proizvođače očekuju i stručna predavanja koja će im i te kako pomoći u pripremi rakije – dodaje Nadarević.

Sama dodjela nagrada na ovom festivalu, ima posebnu humanitarnu notu, naime kompletan prihod od ulaznica sa Svečane večere doniraće se udruženju „Korak po korak“ iz Tuzle, koje pomaže osobe sa posebnim potrebama.

  1. Međunarodni festival rakija Tuzla 2017 održava se 8. i 9. decembra/prosinca 2017 godine u Hotelu Tuzla, a ovo je kompletan program festivala …

festival rakija program

Dobro došli!

Na vrh