Business

Sve izvjesnije investiranje kompanije „Hampton“ u Kalesiju

Shafiq Ahmed direktor kompanije „Hampton“ iz Velike Britanije koja već godinama investira u uzgoj jagoda koje se plasiraju na tržište Evropske unije i Velike Britanije ovih dana je po drugi put boravio u posjeti našoj općini gdje se sastao sa savjetnikom općinskog načelnika Fikretom Suljkanovićem te sa šefovima službi u Općini Kalesija.

Početkom februara ove godine gospodin Shafiq Ahmed je boravio u posjeti našoj općini zajedno sa Gordanom Radović iz Agencije za unapređenje stranih investicija i tada smo bili dobri domaćini i objasnili mu na koji način može investirati na područje naše općine.Tada smo mu ponudili i nekoliko parcela za njegove potrebe. Evo, on je ponovo tu, otvorio je firmu u Bosni i Hercegovini jer tako zakon nalaže i počeli smo razgovore o načinu ulaganja u uzgoj jagoda i njihov plasman na tržište, kazao je savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović.

Suljkanović je kazao da se Općina Kalesija stavila na raspolaganje investitoru kako bi mu pomogla da što prije krene sa realizacijom svojih ideja i da investicija krene u Kalesiji.

Ja sam prezadovoljan načinom na koji sam ovdje dočekan, svi su susretljivi i žele pomoći oko završavanja potrebne papirologije. Obišao sam i nekoliko gazdinstava u Kalesiji koji već rade jagode, maline i druge kulture i oni žele da imaju siguran otkup a moja kompanija je upravo garant tog otkupa i izvoza u Evropsku uniju, kazao je Shafiq Ahmed.

Shafiq se sastao i sa profesorom Hasan Sinanović koji je stručnjak u oblasti voćarstva te sa profesorom Nijazom Alićem predstavnikom kalesijskih pčelara.

Jako je bitno da investitor zna koje kulture ovdje uspijevaju. Ovo je jako pogodno tlo i siguran sam da će jagode i druge kulture o kojima on razmišlja ovdje dobro doći. Pored njegovog ulaganja on želi i da pomogne našim poljoprivrednicima tako što će od njih otkupljivati proizvode i plasirati ih van BiH, rekao je profesor Hasan Sinanović koji je potencijlnom investitoru poklonio i svu potrebnu literaturu kao i nalaze ispitivanja zemlje u Sprečkom polju.

Na vrh