Komentari

SVANUĆE ILI POLITIČKI BLJESAK PARLAMENTARNI SPOJ Mioković u Čovićevim kliještima kombinacija za Vukoju, Marinković Lepić kao ikebana demokratije!

Jer, kada u 29 neradnih dana dobijete nekoliko hiljada KM plate koju niste zaradili, sasvim je jasno da sebi možete priuštiti luksuz koji najmanje dvije trećine građana ne može.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

U februaru nije bilo sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Mjesec dana zastupnici koji odlučuju o zakonima i životu entiteta Federacija odmarali su i vjerovatno “ubijali” vrijeme po skupim zimovalištima i ljetovalištima. Jer, kada u 29 neradnih dana dobijete nekoliko hiljada KM plate koju niste zaradili, sasvim je jasno da sebi možete priuštiti luksuz koji najmanje dvije trećine građana ne može.

A da stvar po parlamentarnu većinu bude gora, razlozi neodržavanja sjednica nisu u djelovanju i ponašanju opozicionara, koje su proteklih mjeseci žustro optuživali da blokiraju rad Parlamenta FBiH.

Jer, u januaru je parlamentarna većina HDZ-a BiH, Trojke i satelita ušla u anale parlamentarizma, čineći vratolomije kakve još niti jedna većina u tom parlamentu nije činila.

Prvo su HDZ, Trojka i društvo, pored žive predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić, izglasali zaključak po kojem će ona djelovati kao ikebana u rukovodstvu Predstavničkog doma. Tim zaključkom, koji je apsolutno protiv Poslovnika, mehanizam rukovođenja sjednicama dali su Mladenu Boškoviću iz HDZ-a. Pritom niko iz najnedemokratskije parlamentarne većine nije ni pokušao da razmisli zašto bi Bošković vodio sjednice kojima prisustvuje već izabrana Marinković Lepić.

A Marinković Lepić i njena Naša stranka pričaju priču kako bi joj vođenje sjednica ugrozilo zdravlje, jer je zbog zdravstvenih problema i podnijela ostavku. No, Marinković Lepić je zatvorila bolovanje i uredno se vratila u rukovodstvo. Dakle, spremna je da vodi sjednice. Odgovor na pitanje zašto poslušnički i antiposlovnički prepušta Boškoviću da vodi glavnu riječ možemo tražiti još u danu Općih izbora, kada su neki kadrovi Naše stranke otvoreno radili za Borjanu Krišto kao kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Ipak, konkretniji razlozi političkog mešetarenja u Predstavničkom domu kriju se u planu Dragana Čovića da ne dozvoli promjenu na čelu tog doma sve dok Marin Vukoja ne bude izabran kao sudija Ustavnog suda BiH.

A na čelu Komisije je svestrani Mladen Bošković, koji je očigledno glavni operativac HDZ-a u donjem domu Parlamenta FBiH. Taj Bošković nije sazivao sjednice ili ih je prolongirao više puta, poput sedme sjednice Komisije, koja je bila zakazana i za danas, ali je nakon prekida sjednice Predstavničkog doma i ona otkazana. Kako saznajemo, danas nisu na dnevnom redu bila krucijalna pitanja, a jedno od krucijalnih koje Bošković pokušava onemogućiti je izbor novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Javnost u Bosni i Hercegovini već zna i iščekuje da bi na tu poziciju trebao biti imenovan Dragan Mioković iz Naše stranke. No, Dragan Mioković smeta Draganu Čoviću, jer se Soko pribojava dijelova Trojke koji skoro neskriveno traže da se u Predstavnički dom dostavi lista kandidata za sudiju Ustavnog suda, a ne samo jedno ime, kako insistira HDZ.

Dakle, Mioković iz Naše stranke je kandidat za predsjedavajućeg Predstavničkog doma i bit će izabran tek onda i samo ukoliko Trojka isporuči Marina Vukoju u Ustavni sud.

A do tada će Marinković Lepić igrati ulogu ikebane pored Boškovića i ponekad odgovoriti opozicionim zastupnicima. Jer, otkako su suprotno Poslovniku, a vrlo vjerovatno i Ustavu FBiH, zaključkom derogirali parlamentarnu demokratiju, Trojka, HDZ i sateliti imaju apsolutnu kontrolu nad radnim tijelima Predstavničkog doma.

Janso je onda da nemaju više doskorašnji adut kojim su se branili optužujući opozicione stranke da blokiraju rad Parlamenta Federacije. Vrijeme u kojem živimo, odnosno ulazimo u drugu godinu oktroisane vlasti ponajbolje otkriva stepen nepovjerenja Dragana Čovića u evidentno prinudne partnere iz Schmidtovih ataka na zdrav mozak.

I u tome leže razlozi zašto nema sjednica Komisije za izbor, zašto nema neophodnih i kvalitetnih zakona, zašto su sjednice same sebi svrha i nerijetko završavaju prije nego li su i počele.

Federacija kao enitet možda jeste trenutno bolji dio u odnosu na entitet Rs, ali ukoliko potraje vlast koju je umjesto građana izabrao visoki predstavnik, Federacija BiH bit će getoizirani enitet s ozbiljnim nezakonjem i zastojima u radu i razvoju.

A sve to da bi Čović isposlovao Vukoju i još poneku uslugu poslovično poslušnih frakcija iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

Svanulo je, možda onima koji uzimaju desetine hiljada i prodaju našu budućnost u bescijenje!

 

Patria

Na vrh