Kult(ura)

Sutra premijera predstave “Klinička slika” u Domu mladih Tuzla

Danas je na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla održana press konfrencija u povodu premijere predstave “Klinička slika”, a koja će biti organizovana sutra, 17.11.2022.godine u 20:00 sati na Kamernoj sceni Doma mladih, u sastavu Centra za kulturu Tuzla. Druga premijera bit će organizovana 18.11.2022.godine (petak) u 20:00 sati, te repriza na dan 19.11.2022.godine (subota) u 20:00 sati na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla.

Ulaz na predstavu je 07,00 KM, a sve rezervacije i informacije možete dobiti na broj: 064 / 446 – 7857 (Hasan Sušić, glumac)

Hasan Sušić

Komedija: „Klinička slika“

Režija: Damir Kahrimanović

 

O produkciji:

Produkcija komedije „Klinička slika“ u režiji Damira Kahrimanovića ambiciozan je projekat Kult produkcije i Centra za kulturu Tuzla. Predstava je zamišljena kao mobilna i jednostavna u smislu prilagođavanja teatarskim prostorima, a zadržava svu likovnu i audio kvalitetu kojom obiluje.

 

O glumcu:

Dramski umjetnik Hasan Sušić završio je Akademiju dramske umjetnosti UNTZ, te je trenutno na postdiplomskom sdudiju Akademije scenskih umjetnosti UNSA. Kao student, a kasnije i svršeni glumac igrao je u teatarskim kućama u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Snimao za nezavisne filmske produkcije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Švedskoj. Pokretač je poetskog teatra „Krovovi“ u Zagrebu. Učestvovao je na najznačajnijim pozorišnim festivalima: Pozorišni/kazališni susreti Brčko, Pozorišne igre Jajce, Pozorišni festival u Banja Luci, kao i na najznačajnijem regionalnom festivalu Sterijno pozorje u Novom Sadu. Učestvovao je i na regionalnim i internacionalnim filmskim festivalima i smotrama. U relativno kratkoj glumačkoj biografiji Hasan Sušić je ostvario značajan broj uloga, dvadesetak u pozorištu i osam na filmu i televiziji.

 

 

O predstavi:

Salih Lalo Čmorak je klasični balkanski priprost čovjek koji kroz tempo dramaturgije sa mjerom spaja događaje iz svog života kao u san u kojem mu se smjenjuju slike od komičnih do tužnih. Ono što je za predstavu interesantno jeste i jezik kojim se kao pomoćnim sredstvom služi glumac Hasan Sušić. Ne može nas čuditi što srećemo svakodnevno govornike bez obzira na njihov obrazovni profil. Beskrajna je njihova neposvećenost pažnji na koji je tekst izgovoren. Činjenica je da se više govori i sluša nego što se piše i čita. Dakkle standard govorništva kod nas nije na visokom nivou i u ovoj predstavi je takav način komunikacije dovodi do urnebesnog smijeha. Motiv po kojem je rađena predstava je lik iz romana „Živeo život Tola Manojlović“ autora Mome Dimića. Glavni lik je klasični hipohondar kakve također susrećemo svakodnevno u našoj okolini, ali ponajviše u Domovima zdravlja i bolnicama, kao i one koje susrećemo i naš lik ima stotine dijagnoza i stotine priča o liječenju koje je uglavnom u svakom slučaju bilo neuspješno, naravno kriveći zdravstveni sistem i širu i užu okolinu

Komentari
Na vrh