Eventi

Sutra počinje 13. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

Izložbom  tuzlanske umjetnice Maje Hrvanović Dedić „Arhetipični emancipal design“,  sutra, u 19.00 sati, u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, zvanično počinje Kaleidoskop.

„Arhetipični emancipal design“ izložba je grafike i odjevnih predmeta sa originalnim grafičkim arhetipskim dodacima. Arhetip kao prauzrok, predstava, idejno ukorijenjen u tradiciji, oslobođen u postmodernom drušvu zapravo je  vizualiziran simbolički grafički izraz u potrazi za vlastitim identitetom.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić, a o izložbi će govoriti historičarka umjetosti Amra Ćebić i autorica Maja Hrvanović Dedić.

Nakon otvaranja izložbe, program se nastavlja koncertom sarajevskog benda Sunday stories.

Od utorka do nedjelje, svakim  danom od 16.00 do 23.00 sata, u Gradskom parku će se realizovati aktivnosti iz bogatog programa Kaleidoskopa, kao što su Street art, oslikavanje murala sa motivima Tuzle,  te Kaleidoskop art koji predstavlja mali sajam umjetničkog poduzetničkog stvaralaštva.

Ulaz na sve događaje u okviru Kaleidoskopa je slobodan.

Grad Tuzla

Izložba „Arhetipični E-mancipal Design“ autorice Maje Dedić Hrvanović na otvaranju 13. Festivala umjetnosti „Kaleidoskop“ Tuzla

Poštovani,

Svečano otvaranje 13. Festivala umjetnosti „Kaleidoskop“, koje će biti upriličeno sutra, 25.07.2023.godine u 19:00 sati u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla, otvaranjem izložbe „Arhetipični E-mancipal Design“ autorice, profesorice Maje Dedić Hrvanović.

„Arhetip kao prauzrok, predstava, idejno ukorijenjen u tradiciji, oslobođen u postmodernom društvu je zapravo vizualiziran, simbolički grafički izraz u potrazi za vlastitim identitetom. Nesvjesni dio čovjekovog života nije ništa manje vidljiv kroz grafičku vizualizaciju arhetipa. Arhetipovi se manifestuju kao ideje, slike, tipografski znakovi i simboli unutarnje spoznaje“, izjavila je dr.sc. Emina Begović u svom kritičkom osvrtu na izložbu.

Maja Dedić Hrvanović je svoje radove izlagala na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini i regionu. U sklopu programa otvaranja 13.festivala umjetnosti „Kaleidoskop“ Tuzla, a nakon otvaranja izložbe prisutne će zabaviti bosanskohercegovački bend „Sunday Stories“.

Podsjećamo da će ovogodišnji Kaleidoskop festival biti održan od 25-29.07.2023.godine.

Na vrh