Eventi

Sutra Girl Power Sajam

Udruženje mladih žena “GirlTHing” iz Tuzle će šestu godinu zaredom zanimljivim događajima obilježiti Međunarodni dan djevojaka u IKT (Girls in ICT Day).

Girls in Information and Communication Technology Day je globalna inicijativa koja se obilježava svake godine četvrtog četvrtka u mjesecu aprilu, a kako bi se potaknulo i podržalo uključivanje djevojaka i žena u područje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT).

Ove godine jedan od događaja je i Girl Power Sajam. Cilj ovog sajma je potaknuti interes djevojčica za područje IKT-a i osnažiti ih da razvijaju vještine u tom sektoru.

Za učešće na Girl Power Sajmu se je prijavilo 18 timova osnovih škola iz Tuzlanskog kantona sa blizu 160 učesnica, odnosno učenica od VI do IX razreda. Sutra, 25. aprila 2024. godine, će ove djevojčice u period od 12:00 do 14:00 u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli predstaviti svoje robote. Tim koji dobije najviše ocjene od žirija će biti proglašen najuspješnijim i u svoju školu će odnijeti vrijednu nagradu u vidu 10 Arduino setova koji će dodatno unaprijediti nastavu informatike u njihoj školi.

Projekat Girls in ICT day 2024 je podržala Fondacija tuzlanske zajednice kroz Fond Mensur i Jasmina Alić i Grad Tuzla.

Na vrh