Aktuelno

Susret gradonačelnika Tuzle i novog šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i novi šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce G. Berton, susreli su se danas, u prostorijama Gradske uprave.

“Bio je ovo vrlo interesantan sastanak sa gradonačelnikom. Ovo je moja prva posjeta gradu Tuzla, u ovoj ulozi u kojoj sam danas. Razgovarali smo o nekoliko različitih stvari, uključujući OSCE prisustvo u Tuzli. Želim pohvaliti gradonačelnika i gradsku administraciju, na posebnom trudu za inkluzivno društvo. Razgovarali smo o romskom narodu u Tuzli, o potrebi da se njima pruže osnovni uvjeti kako bi imali pristojan život ovdje, ali isto tako o prihvatanju drugih naroda koji žive ovdje. Razgovarali smo i o nekim drugim temama, o politici, na lokalnom i državnom nivou. Radujem se razgovoru sa gradonačelnikom, da razgovaramo o OSCE prisustvu i drugim projektima koje ovdje imamo. Moje impresije su pozitivne. Gradonačelnik je ovdje već neko vrijeme i mislim da je, uopšteno govoreći, on radi odličan posao, vezano za inkluzivno društvo i principe OSCE-a, koji podrazumijevaju sigurnost građana”, izjavio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce G. Berton.

“Mnoštvo je pitanja o kojima smo razgovarali i nastaviti ćemo razgovarati danas. Najaktuelnija je bila jučerašnja konferencija, posvećena inkluziji romske populacije u Tuzli. Izrazio sam zadovoljstvo učešćem OSCE-a i našom dobrom saradnjom sa Regionalnim uredom u Tuzli. Razgovarali smo o Akcionom planu za inkluziju Roma u Tuzli, kako bi to bila istinska inkluzija. Kako da dođe do uključivanja svih, što je dobro za sve zajedno, a dobro i za romsku populaciju. Naveo sam primjer kolektivnih stambenih zgrada, jer mi nismo za getoizaciju. Pošto imamo ljude svih nacija koji su u stanju socijalne potrebe, ovi projekti ne mogu biti namijenjeni samo jednoj naciji. Nastojimo da pravimo stanove za sve. To je dobro za sve njih zajedno i to je dobra tuzlanska praksa. Smatramo da je kod Roma najveći problem obrazovanje, da trebamo potencirati na tome, jer se poslije ne može zagovarati ni o zapošljavanju ako ovaj prethodni korak nije učinjen. Tu, u propozicijama, prednost i prioritet treba davati onima čija djeca idu redovno u školu. O korisnosti ovakvih projekata, o doprinosu Roma, u komunalnoj infrastrukturi Tuzle, rekao sam na primjeru projekta, gdje su obezbijeđena sredstva za priključenje na vodovod i kanalizaciju jednog naselja, a zbog jednog broja romskih kuća, u naselju gdje živi svega 10 % Roma, sve drugo su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili drugi. I to treba građani da znaju, to nam je potrebno, a vi znate našu politiku jednakosti svih, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Razgovarali smo i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na vrh