Komentari

Sulejman Mulić Šulc – Moje sjećanje na Ismeta

Ismet Mujezinović je rođen 2. decembra 1907 g. u Tuzli, a preminuo je 7. januara 1984. u Tuzli. Sve između je život i stvaranje jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika kojeg je ova država imala. Nećemo ovaj put pisati hvalospjeve, iako ih je Ismet zaslužio (to ćemo ostaviti drugima), nego ćemo sa vama podijeliti jedno malo sjećanje na umjetnika, koje je opet sa nama podijelio Sulejman Mulić Šulc, profesor, književnik, hroničar i  još jedna od legendi ovoga grada …

 

S ponosom. Nekada davno iz našega Hotel Bristola Ismet Mujezinović i Adem Tucaković “poslali” bi me po “cigare”.
Ismet je pušio bijelu “Sarajevsku Drinu”, a Tuce “Kent”.  Za stolom su bili on, dr Mustafa Šehović, Adem Tucaković i Pišta, direktor hotela.
Zanimljivo je i to oni su imali posebne hotelske kartice i na njima je pisalo oni zaslužuju posebnu uslugu hotela. Još jedna zanimljivost na recepciji hotela morali su za njih da imaju rezerva pakla cigareta. To mi je rekao recepcionar Himzo. Divno je bilo živjeti u to doba.
Na današnji dan, prije 114 godina, rodio se Ismet Mujezinović, bosanskohercegovački slikar i dizajner. Mujezinović bio je veliki slikar, snažne naracije. Na sličan način kako to rade veliki književnici, kako je to moguće samo u romanima ili poeziji, njegove slike su svjedočanstvo o vremenu.
Uvijek će se Tuzla ponositi svojim Ismetom!

Komentari
Na vrh