BiH

Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca – Macan: Jesam krao ali nisam pucao

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženim za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS) – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, počelo je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Tužiteljica Aida Topalović pročitala je optužnicu, nakon čega su se optuženi ponovo izjasnili da nisu krivi.

– Tužilaštvo će kroz ovaj postupak iznositi dokaze o samom počinjenju krivičnog djela – navela je tužiteljica.

Navela je kako su optuženi nekoliko dana prije ubistva otuđili automobil marke “seat” s kojim su nekoliko dana dolazili na područje Kantona Sarajevo kako bi krali automobile. Dalje je navela kako su sa istim vozilom kobne noći kada su ubijeni policajci, stigli na područje općine Novi Grad Sarajevo gdje su otuđili automobi “golf 6”, kada su zatečeni od strane dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, prilikom čega su trojica optuženih otvorili vatru na policajce koji su se nalazili u automobilu.

 

Istakla je da policajci nisu bili u prilici da upotrijebe oružje koje su imali kod sebe.

U optužnici se navodi da je u automobilu marke “seat” pronađen i kriptovani telefon sa aplikacijom Sky.

Kroz ovaj dokazni postupak bit će i saslušavani svjedoci, među kojima će biti i očevici samog događaja, odnosno neki od stanara okolnih zgrada.

Branioc Aleksandra Macana, Duško Tomić smatra da je njegov klijent žrtva u ovom postupku.

– Nije se teško braniti istinom. Porodice ubijenih ne treba po drugi put dovoditi u laž. Moj klijent je za mene heroj jer je dobrovoljno došao i predao se kako bi se na ovaj slučaj stavila tačka. Istina se ne može sakriti – kazao je Tomić.

Kazao je da se jedni brane šutnjom, a drugi istinom.

– U optužnici se navodi da je moj klijent pucao iz pištolja, a nema ni traga metka od pištolja osim dva živa metka na licu mjesta. Kako su oni dospjeli tamo? To je dilema oko koje želimo da raspravimo. Moj klijent nije pucao – kazao je Tomić.

Smatra kako nije logično da se “sa puškom ide u krađu auta”.

– Jeste, moj klijent je išao da krade auta, ali nije išao da upuca policajce i nije pucao na njih. Lično mislim da prvooptuženi zna zašto je pucano na policajce – rekao je Tomić.

U sudnici se kratko obratio i Aleksandar Macan.

– Ja sam ovdje došao da govorim istinu – rekao je.

Macan je jedini od optuženih u sudnici bio saglasan da ga mediji mogu fotografisati, dok su Trifković i Marinković to odbili.

Optuženi u tom predmetu terete se da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – “golfa” u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda preminuo je na mjestu, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama.

Tužilaštvo KS je, nakon četverogodišnje kompleksne istrage u ovom predmetu, podiglo optužnicu koja je potvrđena krajem prošle godine.

Suđenje će biti nastavljeno 13. februara.

 

 

Na vrh