BiH

Sudbina proruske koalicije Čović – Dodik u rukama glasača iz SBK: Izabrati probosanske Hrvate

Sve dok HDZ BiH kontroliše dvanaest delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Federacije BiH, provedba “Političkog sporazuma o principima koji će osigurati funkcionalnu BiH i i ubrzati evropski put BiH” bit će nemoguća, objavila je danas Istraga.ba.

Neće moći biti moguća ni suštinska promjena političkih odnosa u Bosni i Hercegovini o čemu je Patria ranije pisala. Ako građanske političke opcije i dalju budu pristajale da svoje političko djelovanje jedino ostvaruju kroz bošnjačku kvotu, odnosno kroz prisustvo svojih predstavnika jedino u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, ili kroz eventualno obnašanje vlasti na federalnom i državnom nivou samo kroz ministarske pozicije koje u nakaradnom sistemu po nepisanom pravilu pripadaju Bošnjacima, iako se ne budu borile za pozicije koje nominalno pripadaju Hrvatima i Srbima, to će neminovno značiti da su pristale na etničku političku logiku.

Građanske i uopće probosanske stranke to moraju shvatiti i povesti računa o tome na koji način sastavljaju liste za sljedeće izbore. I ne treba imati nikakvu sumnju, kada je to već dokazano, gdje god se i na bilo kojoj razini vlasti može izdejstvovati omjer 2:1 za državu, a do toga se može doći pametnim glasanjem na izborima i pametnim delegiranjem, tu mogućnost se ne smije odbiti, sve drugo je pristajanje na bošnjačku fildžan državicu na relacijii Bradina – Vraca.

Ključ ovaj put leži u Srednjobosanskom kantonu gdje će se voditi najžešća borba za zastupnike hrvatske nacionalnosti u Kantonalnoj skupštini. Prema uputstvu CIK-a, SBK daje ukupno šest delegata u Dom naroda FBiH, od čega tri Hrvata, te po jednog Bošnjaka, Srbina i delegata iz reda ostalih. Skupština SBK broji 30 delegata. Prema rezultatima iz 2018. godine, probosanskim strankama (SDA, SDP, SBB, DF i NB) pripada 20 mjesta, dok dva HDZ-a imaju deset zastupnika, pisala je Istraga.

Ukoliko bi, recimo, probosanske stranke od svojih dvadeset zastupnika u SBK imale četvero koji se izjašnjavaju kao Hrvati, to znači da bi, sasvim sigurno, iz tog kantona mogao biti izabran jedan delegat u Dom naroda FBiH koji nije od kontrolom HDZ-a BiH. Sa tim delegatom iz SBK-a, a u zbiru sa preostalih pet delegata iz drugih kantona (ZDK, TK, USK, BPK i KS), probosanske stranke bi došle do ukupno šest delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

To bi značilo da HDZ BiH više ne može ucjenama blokirati formiranje Vlade FBiH. Ukoliko probosanske opcije zajedno (građanske i etničke uspiju) dobaciti do šest delegata to će značiti kraj monopola HDZ-a nad Federacijom BiH i novu preraspodjelu vlasti u kojoj ima mjesta za sve probosanske opcije. Takvim razvojem situacije može biti nezadovoljna samo proruska koalicija Čović – Dodik koja bi bila ugrožena i na državnom nivou.


Komentari
Na vrh