Komentari

SUDBINA BOSNE RIJEČ RAT OLAKO SE IZGOVARA Trojka zauzeta pregovorima dok Biden i Schmidt ne znaju šta smišlja Moskva, a Dodik ih smiruje!

I dok svi šute, uključujući i one najodgovornije NATO ili snage EUFOR-a, ili pak ministra odbrane BiH, odgovara im Dodik!

 

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, koji je prečesto, mimo svog mandata, ministar vanjskih poslova BiH, odgovarao je na pitanje Večernjeg lista smatra li da bi na prostoru Jugoistočne Evrope moglo doći do novih sukoba u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Schmidt je odgovorio da Bosni i Hercegovini ne prijeti nikakav novi rat, iako je čitav svijet postao nesiguran.

“Mislim da ono što se sada mora učiniti i zbog čega je važna evropska perspektiva Bosne i Hercegovine je to da moramo reći da je ova zemlja dio Evrope i sigurnost Bosne i Hercegovine je u interesu Evropljana i Sjevernoatlantskoga saveza (NATO). Ne znam šta se sve u Moskvi smišlja. Moramo utvrditi da tu još uvijek mnogo ovisi hoće li se Moskvi dopustiti da pregazi i zauzme Ukrajinu. Ko bi nakon toga mogao reći da će Ukrajina biti posljednja zemlja o kojoj govorimo”, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za Večernji list.

Riječ rat za sve građane BiH izaziva strepnju, jezu i strah. A, kada vam prečesto zbunjeni Schmidt govori ‘da rata neće biti’, pa onda još usput spomene i da ne zna šta Moskva smišlja, onda razloga za strah svakako mora biti.

Posebno ako u samo 24 sata i predsjednik moćnih Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden govori na istu temu.

Zapravo nijansirano, a opet usklađeno sa Schmidtovim riječima kazao je:

“Ako odemo i Rusija bude u stanju da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama” – upitao je Biden.

I dok svi šute, uključujući i one najodgovornije NATO ili snage EUFOR-a, ili pak ministra odbrane BiH, odgovara im Dodik!

“Srbi neće biti moneta za bilo čije potkusurivanje. Zato prestanite da govorite neistine, prestanite da nas huškate jedne na druge. Imamo pravo na budućnost u miru”, rekao je Dodik.

Sumirano od SAD do Evrope, jer Schmidt je ipak Nijemac, niko ne zna šta Moskva smišlja, ali nas prepadaju i spominju rat. Probosanski dio vlasti nazvan ‘trojka’ nema svoj plan, a ni crvene linije, pa prihvataju ‘pregovore’, a isključivo kako bi ostali i opstali na vlasti, umjesto da okončaju ovu agoniju u kojoj svjetski lideri spominju rat i traže međunarodnu medijaciju, jer je očito da Dayton poštuju samo Bošnjaci.

Daleko od toga da treba vjerovati Schmidtu, jer je do sada pokazao neprincipijelnost, nekompetentnost te je samo unosio smutnju među građane. Neizvjesno je sve u BiH od kako je preuzeo ulogu visokog predstavnika, a tu neizvjesnost generira svojim radom i veoma čestom direktnom saradnjom sa državama agresorima na BiH. On je i nametnuo pregovore kao metod rada koji nikada neće dati dobar rezultat. I s obzirom na veze Vučića i Schmidta možda mu je Aleksandar mogao reći šta smišlja Moskva.

Kupovina vremena u pregovorima za novi udah Dodika i Čovića koji skupljaju snagu za daljnju razgradnju Bih, dok nam sarajevska trojka traži vrijeme kako bi do dogovora došli. A, svima je jasno da se država niti politika ne vode pregovorima, jer to je svojstveno predratnom ili ratnom stanju. U miru se vodi politika u institucijama Bosne i Hercegovine. Trojka za sada, iz njima znanih razloga, prihvata pregovore kao poželjan oblik djelovanja.

Iza tih pregovora jasno je stoje Srbija i Hrvatska, agresori koji nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve agresijom, a uz pregovore je potpisan i Dejton. Onda trebaju imati u vidu da se ovakvim načinom ne rješavaju problemi, već samo privremeno prevazilazi kriza. I to u vrijeme kada ni Biden, a ni Schmidt ne znaju šta Moskva smišlja dok ih Dodik uvjerava da rata biti neće!

 

Patria

Na vrh