Zabava

Sud u Londonu odredio obeštećenje od 554 miliona funti princezi Dubaija

Viši sud u Lodonu u utorak je naredio vladaru Dubaija, šejhu Mohammedu bin Rashidu al-Maktoumu, da isplati rekordnih više od 554 miliona funti (733 miliona dolara) kako bi riješio borbu za starateljstvo s bivšom suprugom nad njihovo dvoje djece.

Gro ogromne sume dodijeljene princezi Haya bint al-Hussein, polusestri jordanskog kralja Abdullaha, i njihovo dvoje djece, ima za cilj osigurati njihovu doživotnu bezbjednost, a ne baviti se “teškim rizikom” po njih koji predstavlja šejh lično, saopćio je sudija Philip Moor.

– Ona nije tražila nikakvo obeštećenje za sebe, izuzev onoga za njenu sigurnost i kompenzacije za imovinu koju je izgubila kao rezultat raspada njenog braka – izjavio je sudija.

Naredio je Mohammedu da izvrši po jednokratnu isplatu od po 251,5 miliona funti u roku od tri mjeseca za Haju radi održavanja njihovih britanskih apartmana i da joj nadoknadi novac za koji ona tvrdi da duguje za nakit i trkaće konje, te za njene buduće sigurnosne troškove.

Sud je također poručio šejhu, koji je potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, da osigura tri miliona funti za školovanje Jalile (14) i Zayeda (9).

Konačna suma, za koju neki londonski advokati tvrde da je najveće sudsko obeštećenje koje je ikada odredio jedan engleski porodični sud, manja je za polovinu od 1,4 milijarde funti koliko je Haya prvobitno zatražila, prenosi Reuters.

Na vrh