Politika

Sud BiH poništio odluku CIK BiH o kažnjavanju Mirnesa Ajanovića kao nezakonitu i nelogičnu

Sud BiH je Rješenjem (S1 3 Iž 045651 23 Iž) poništio kao nezakonitu i nelogičnu Odluku Centralne izborne komisije BiH (05-1-07-5-165-5/23) o kažnjavanju Mirnesa Ajanovića da je prekršio izbornu šutnju objavljujući sadržaj na Facebook profilu prije početka izborne šutnje (na Vanrednim izborima 5.2.2023. godine).

U obrazloženju Suda BiH navedeno je; citiram: “jasno je da su objave nastale prije početka izborne šutanje”, te: “sama ova činjenica je dovoljna za utvrđenje nezakonitosti pobijane odluke u tom dijelu, jer (je) nesporna činjenica da je objava nastala u periodu 06:41 h i 06:45 h, dakle prije nego je počeo period izborne šutnje”. Sud BiH dalje navodi; citiram: “CIK BiH pogrešno smatra da je mogao primijeniti navedenu odredbu i za pravila ponašanja učinjena van perioda izborne šutnje, jer normu određuje sadržaj, ona ima gramatičko i logičko značenje”.

Neosnovana prijava protiv Mirnesa Ajanovića podnesena je van zakonskog roka od strane Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, ali je CIK BiH nastavio postupak po službenoj dužnosti, a iako je Odluka objavljena u većini medija CIK BiH je ignorisao zahtjev Mirnesa Ajanovića da se zvanično objavi da je poništena od strane Suda BiH.

Više o zloupotrebi službenog položaja apsurdnim kažnjavanjem u video prezentaciji Mirnesa Ajanovića  https://youtu.be/LmquKTvfnNA snimljenoj prije godinu dana ali je zbog drugih aktuelnih tema tek sada došla na red, a u prilogu se dostavlja Rješenje Suda BiH i faksimil objave CIK BiH.

 

Na vrh