Aktuelno

Studenti medicine u Tuzli u projektu edukacije o važnosti vakcinacije

Zdravlje i vakcinacija, naziv je projekta Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla) koji će biti implementiran po prvi put ove godine u zadnjoj sedmici aprila u sklopu globalne sedmice imunizacije.

Ideja ovoga projekta pokrenuta je zbog problema povećanog broja nevakcinisane djece, koji se javio kao posljedica loše informiranosti i manjka edukacije roditelja o značaju vakcinacije i opasnostima nevakcinisanja.

Jedan od glavnih zadataka svakog zdravstvenog radnika i studenta jeste konstantno učenje i usavršavanje u svim oblastima, naročito kada je riječ o temi vakcinacije. Stoga jedna od projektnih aktivnosti uključuje i edukaciju za studente (bio)medicinskih nauka, koja je održana proteklog vikenda iz oblasti kao što su imunologija, infektologija, mikrobiologija, pedijatrija i epidemiologija. U okviru edukacije bilo je riječi o  različitim činjenicama, kontroverzama i zabludama kada je riječ o vakcinama i njihovoj ulozi u očuvanju zdravlja.

Edukacija, koja je certificirana od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona,  održana je na Medicinskom fakultetu Tuzla, a učestvovalo je 110 studenata.

Aktivnosti povodom Sedmice imunizacije obuhvataju i anketiranja stanovništva na području pet opština Tuzlanskog kantona, sakupljanje informacija o njihovim spoznajama i stavovima o temi vakcinisanja, zatim organizovanje takmičenja za srednjoškolce iz oblasti imunizacije, sprovođenje promotivnih manifestacija na otvorenom, te panel diskusije.

Na vrh