BiH

Stranački ili ‘međudržavni’ sastanak: Konaković i Dodik ne žele potencirati pitanja koja prave razliku između njih

Kao da je riječ o međudržavnom, a ne stranačkom sastanku predstavljen je današnji susret predsjednika Republike srpske Milorada Dodika sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedinom Konakovićem.

Tako ih potpisuju mediji u Rs, a ne kao predsjednika SNSD-a i NIP-a.

– Izrazili smo zadovoljstvo što smo formirali Savjet ministara. Čekaju nas obimni poslovi koji trebaju da se završavaju na nivou BiH. Biće pitanja koja prave razliku između nas, ali nema potrebe da to potenciramo, jer treba da budemo na liniji da dogovorimo ono što možemo – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će se formirati tim pravnika, da u skladu sa ovlašćenjima i Ustavom, naprave mehanizam da ne dolazi do zastoja iz bilo kojih razloga.

– Želimo da se afirmiše ustavna BiH – naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika srpska neće dati saglasnost oko pitanja sankcija Rusiji.

– BiH treba da nastavi da funkcioniše kako je Ustav predvidio. To je jedini način da ova zemlja napravi korak ka stabilizaciji. Schmidt se predstavlja kao lažni visoki predstavnik, i to pitanje treba da se stavi na sto i da se rješava. Uloga međunarodna zajednice sada se pokazuje kao destruktivna – kaže Dodik.

Dodik je istakao da je današnji sastanak dobra praksa.

– Osnovni princip naše saradnje jeste da se redovno konsultujemo o svakom pitanju i da pokušamo doći do konsenzusa – rekao je Dodik.

Ministar Konaković je istakao da je najvažnija poruka da će često komunicirati sa predsjednikom Rs Miloradom Dodikom.

– Ima mnogo otvorenih pitanja. Svjesni smo razlika koje postoje među nama, ali možemo funkcionisati. Vratićemo političko povjerenje u BiH, uvažavajući Ustav, entitete i sve nivoe vlasti – naveo je Konaković.

Kada je riječ o projektima Buk Bijela i Aerodrom Trebinje Dodik je kazao da će Konaković u Srbiji pričati sa predstavnicima ove države oko granica. Komentirao je i zahtjev da se ruskim državljanima uvedu vize za BiH.

“Pitanje granica treba riješiti. Također, mi ćemo biti protiv uvođenja viza za Ruse”, kazao je Dodik.

Konaković je govoreći o projektu Buk Bijela kazao da pravni timovi moraju tražiti rješenja, a ne blokade.

“U skladu sa nadležnostima, nadam se da ćemo riješiti pitanje granica”, kazao je Konaković najavljujući posjete Srbiji, ali i Hrvatskoj.

“Kad je riječ o vizama ja mislim suprotno. Mislim da se trebaju uvesti vize. Dodik misli da ne treba. To je politička realnost u BiH. No to nije razlog da se ne sastajemo i ne odemo na ručak”, dodao je Konaković.

Na vrh