BiH

Šta se događa sa Američkim univerzitetom u BiH?

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo će zvanično zatražiti od Ministarstva Tuzlanskog kantona Odluku o oduzimanju dozvole za rad Američkom univerzitetu u BiH, koji je osnivač Američke škole za ekonomiju u Kantonu Sarajevo.

 

„U skladu sa dobijenim informacijama i već utvrđenim okolnostima u Kantonu Sarajevo, donijeti ćemo odluku vezano za oduzimanje dozvole za rad Američkoj školi za ekonomiju“, odgovorili su iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS na upit Patrije kakav je status Visoke škole Američka škola za ekonomiju.

 

Ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović jučer je za Klix potvrdio da je oduzeta dozvola za rad AU u BiH, ne precizirajući kada se to dogodilo. Na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH ne nalazi se AU u BiH, ali se još uvijek nalazi Visoka škola Američka škola za ekonomiju kojoj akreditacija ističe u februaru 2023. godine. Međutim, imajući u vidu da ova ustanova više ne ispunjava nikakve uslove, niti radi nejasno je zašto se čekalo sa oduzimanjem dozvole za rad.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS odnosno ministar Anis Krivić u novembru 2020. godine donio je rješenje kojim je naložio Visokoj školi “Američka škola za ekonomiju”, a čiji je osnivač Američki univerzitet u BiH da dostavi adresu sjedišta ove visokoškolske ustanove te da dostavi sve ugovore o studiranju zaključene između ove ustanove i studenata za studijsku 2018/2019, 2020/2021. godinu.

 

Odgovorna osoba AU u BiH je Denis Prcić koji je osnivač.

Prciću je ostavljen rok od osam dana za dostavljanje svih traženih podataka, a javnost nikada nije obaviještena da li je on postupio po rješenju ministra Krivića.

Ni za vrijeme ministrice Melike Husić-Mehmedović slučaj nije riješen, a na stranici Ministarstva je određeni period među visokoškolskim ustanovama u KS 2021. godine bio naveden Američki univerzitet u BiH iako on nikada nije imao dozvolu za rad u KS.

 

Stotine je oštećenih studenata koji su ostali bez novca i diploma i koji su prevareni jer je AU u BiH naprasno prestao sa radom za vrijeme korone, a grupa studenata je Prcića prijavila za iznudu novca kako u Sarajevu, tako i Tuzli. Oštećeni studenti su organizirali i proteste pred Ambasadom SAD u Sarajevu tražeći da se Prciću oduzme pasoš SAD.

Tužilaštvo TK vodi jedan slučaj, a Državno tužilaštvo još jedan vezan za malverzacije AU u BiH, lažno izdavanje diploma među kojima je i ona direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Tužilaštvo KS godinama je imalo saznanja o nelegalnim radnjama na području KS, izvođenju nastave ali nikada nije poduzelo konkretne aktivnosti.

 

Tužilaštvo TK uskoro će donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu protiv Prcića, dok od najavljene optužnice Državnog tužilaštva i tužioca Olega Čavke više od godinu nema ni riječi o ovom slučaju iako je Prcić uhapšen, te jedan period proveo i u pritvoru.

Novi Zakon o visokom obrazovanju KS upravo je propisao pooštrene uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova u KS. Isto tako kada podnosilac zahtjeva bude odbijen, pet godina neće imati pravo ponoviti zahtjev.

Komentari
Na vrh